Εκτύπωση

Στις 5 Μαΐου 2025, τα Ε΄1 και Ε΄2 τμήματα τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, επισκέφΘηκαν τη Μονή Καισαριανής, η οποία είναι χτισμένη σε μια κατάφυτη πεδιάδα στους πρόποδες τού Υμηττού. Ο κυρίως ναός είναι αφιερωμένος στα Εισόδια τής Θεοτόκου και χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Το αρχιτεκτονικό της σχέδιο έχει σχήμα σταυρού με τρούλο στη μέση. Ο ναός διαθέτει και νάρθηκα, πράγμα σπάνιο για εκκλησία. Το μοναστήρι αυτό διέθετε σπουδαία βιβλιοθήκη κατά τη βυζαντινή εποχή και χρησίμευε και ως διδασκαλείο. Αλλά και κατά την τουρκοκρατία δεν έχασε την αίγλη του. Με την οικονομική βοήθεια τής αρχοντικής οικογένειας των Μπενιζέλων, χτίστηκαν τότε τα κελιά και οι βοηθητικοί χώροι που βλέπουμε σήμερα, δηλαδή, το μαγειρείο και η τραπεζαρία. Αντίθετα, τα λουτρά που αργότερα μετατράπηκαν σε ελαιοτριβείο, χρονολογούνται από τη βυζαντινή εποχή.

Με τη βοήθεια των ξεναγών μας κ. Μαριλένας Καραμπατέα και Ελένης Πρεμέτη, τα παιδιά περιηγήθηκαν στους χώρους και, ιδιαίτερα, στο εσωτερικό τού ναού, όπου θαύμασαν τις σωζόμενες αγιογραφίες και είδαν τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένας χριστιανικός ναός. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για το φαινόμενο τού μοναχισμού στο Βυζάντιο, για τη ζωή και την οργάνωση των μοναχών, καθώς και για την προσφορά τους στον πολιτισμό.

Η επίσκεψή μας έκλεισε με παιχνίδι, αλλά και με επίσκεψη στο γειτονικό βοτανικό μονοπάτι στο Αισθητικό Δάσος τού Υμηττού, όπου τα παιδιά συνδύασαν τον ευχάριστο περίπατο με την παρατήρηση και γνωριμία από κοντά διαφόρων φυτών, που καλλιεργούνται από γεωπόνους τής Φιλοδασικής Ένωσης στον χώρο αυτό.