Προτού καλά καλά κλείσει ένας χρόνος από το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821 και πολύ πριν η σκλαβωμένη Ελλάδα αποκτήσει επιτέλους και επίσημα την ανεξαρτησία της, το 1830, μια χούφτα Έλληνες πατριώτες, που αντιπροσωπεύαν τις επαναστατημένες περιοχές, μαζευτήκαν σ ' ένα άγνωστο ως τότε χωριό της Αργολίδας. Τις ημέρες που ακολούθησαν, ο Ιταλός Βιντσέντζο Γκαλίνα με τον Πολυζωίδη έγραψαν ένα πρώτο κείμενο που στη συνέχεια επεξεργάστηκαν ο Μαυροκορδάτος και ο Νέγρης, για να το φέρουν στην τελική του μορφή. Το κείμενο αυτό το ονόμασαν «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος».
Η Εθνοσυνέλευση το ψήφισε την 1η Ιανουαρίου του 1822. Εκείνη την ημέρα δεν γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά, γιόρταζαν την Ανάσταση. Την Ανάσταση του έθνους.
Το Σύνταγμα ήταν γραμμένο στην καθαρεύουσα και ήταν ένα Σύνταγμα προοδευτικό. Στο πρώτο άρθρο μιλούσε για τη θρησκεία, για τα δικαιώματα και, τέλος, για τη διοίκηση. Σε αυτό το Σύνταγμα αποφασίστηκαν ακόμα και τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. «Ως χρώματα των σημαιών της θάλασσας και της ξηράς ορίζονται τα εξής : γαλάζιο και λευκό».
Το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά
Συγγραφέας: Χρήστος Δημόπουλος - Εικονογράφηση: Πετρούλα Κρίγκου - Επιμέλεια: Έλπη Κυργιοπούλου - Εκδόσεις Ψυχογιός, Νοέμβριος 2020
Συγγραφέας: Χρήστος Δημόπουλος - Εικονογράφηση: Πετρούλα Κρίγκου - Επιμέλεια: Έλπη Κυργιοπούλου - Εκδόσεις Ψυχογιός, Νοέμβριος 2020