e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

November 2024
Last month   Next month
S M T W T F S
week 44 1 2
week 45 3 4 5 6 7 8 9
week 46 10 11 12 13 14 15 16
week 47 17 18 19 20 21 22 23
week 48 24 25 26 27 28 29 30
Ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, μαθητής τής Β΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, είναι μέλος τής Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge“Discover and Recover 2021”, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 27 Ιουνίου έως 25 Σεπτεμβρίου 2021. Συγκεκριμένα, ο μαθητής είναι συντονιστής τού τμήματος Προγραμματισμού και Μηχανογράφησης τής Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής!
Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022 η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως βράβευσε τους 30 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα που διακρίθηκαν στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge «Discover and Recover 2021», κερδίζοντας επάξια την τρίτη θέση ανάμεσα σε 170 χώρες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.
Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge είναι μια παγκόσμια διοργάνωση Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας, στην οποία συμμετέχουν εθνικές ομάδες από 190 χώρες με παιδιά ηλικίας 16 -18 χρονών.
Η φετινή Ολυμπιάδα “Discover and Recover 2021” ήταν η 2η Ολυμπιακή Διοργάνωση που διεξήχθη αποκλειστικά εξ αποστάσεως, με σκοπό να ενεργοποιήσει τους νέους και τις νέες όλου του κόσμου να ερευνήσουν και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών τής πανδημίας COVID-19.
Η ελληνική ομάδα επέλεξε και διαγωνίστηκε στην κατηγορία "Υγεία", καθώς οι προκλήσεις για την υγεία συνεχίζουν να γίνονται όλο και πιο απαιτητικές.
Οι λύσεις των εθνικών ομάδων έπρεπε να είναι προσανατολισμένες στη βελτίωση τής πρόσβασης και τής αποτελεσματικότητας στην υγειονομική περίθαλψη ως κλειδιών για τη βελτίωση τής παγκόσμιας υγείας.
Στο πλαίσιο τής εξωστρέφειας τού project τους, μάλιστα, η ομάδα φιλοξενήθηκε στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο τού Υπουργείου Υγείας και παρουσίασε το ρομπότ "Πανάκεια".
Στην παγκόσμια αυτή διοργάνωση η ομάδα κατέκτησε:
1) το Χρυσό Μετάλλιο στον τομέα τής Υγείας στην κατηγορία "FIRST Global Challenge Award".
2) το Αργυρό Μετάλλιο για το project «Πανάκεια». 
3) το Χάλκινο Μετάλλιο στη γενική κατάταξη τής Ολυμπιάδας.

Είναι η πρώτη φορά που Ελληνική Ομάδα Ρομποτικής καταφέρνει να φέρει στη χώρα μας σε μια Παγκόσμια Διοργάνωση μετάλλια σε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες, αλλά και στη γενική παγκόσμια κατάταξη ταυτόχρονα.
Το τμήμα το οποίο συντονίζει ο Γαβριήλ Ιωαννίδης καλύπτει όλες τις ανάγκες Προγραμματισμού και ανάπτυξης εφαρμογών, από τη δημιουργία και τη διαχείριση τού server για την επικοινωνία τής ομάδας και την οργάνωση των επιμέρους τμημάτων, μέχρι την ανάπτυξη αλγορίθμων για τον έλεγχο τής κίνησης των ρομποτικών κατασκευών τής ομάδας, την ανάπτυξη αυτοματισμών και τη λειτουργία μηχανικών τμημάτων. Επιπλέον, το εν λόγω τμήμα έρχεται να συμπληρώσει τα τμήματα τού CAD και τής Μηχανικής Κατασκευής, καθώς η Ρομποτική αποτελεί έναν κοινό χώρο διαφορετικών πεδίων, όπως ο Προγραμματισμός, ο Μηχανικός Σχεδιασμός, τα Μαθηματικά, η Φυσική και οι Τεχνολογίες, και συνδυάζει στοιχεία από όλους τους τομείς ισότιμα. Τα μέλη του τμήματος, με την καθοδήγηση τού Γαβριήλ Ιωαννίδη, έθεσαν σε εφαρμογή τις γνώσεις τους στο LINUX, τη JAVA, την C++, την Python και την Javascript και τις ανέπτυξαν ακόμα περισσότερο, έχοντας την ευκαιρία να αξιοποιήσουν ανοικτές πλατφόρμες προγραμματισμού, αναπτυξιακά εργαλεία και εξειδικευμένο υλικό, όπως θερμικές και τρισδιάστατες κάμερες.
Ας σημειωθεί ότι οι 30 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων από τη Θεσσαλονίκη, την Αττική, την Πάτρα, την Ναύπακτο, την Ορεστιάδα και την Κρήτη εργάστηκαν εντατικά καθ ́ όλη τη διάρκεια τού καλοκαιριού και δημιούργησαν:

1) το robot "Πανάκεια", μια οικιακή αυτόνομη νοσοκόμα που μπορεί να παίρνει βασικές μετρήσεις από τους ασθενείς, να ενημερώνει το ιατρικό προσωπικό και να απολυμαίνει έναν μικρό χώρο.
2) το robot "Ήρων", το οποίο μπορεί να κινηθεί με ακρίβεια σε καθορισμένες διαδρομές, να συλλέξει και να μεταφέρει αντικείμενα, να εκτοξεύσει μπάλες και κύβους σε απόσταση και να σηκώσει το βάρος του.
3) τη δική τους εκδοχή τού λεγόμενου Cubesat, ενός μικρού μετεωρολογικού δορυφόρου, που προγραμματίστηκε να μελετά τα δεδομένα τής ατμόσφαιρας και να ενημερώνει τον επίγειο σταθμό για ενδεχόμενες πυρκαγιές.