e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

November 2024
Last month   Next month
S M T W T F S
week 44 1 2
week 45 3 4 5 6 7 8 9
week 46 10 11 12 13 14 15 16
week 47 17 18 19 20 21 22 23
week 48 24 25 26 27 28 29 30
Βλέποντας το νέο τεύχος του Νεογραφήματος, του μαθητικού περιοδικού του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, ενός κατ’ επανάληψη βραβευμένου περιοδικού, δεν μπορεί παρά να νιώσει κανείς βαθύτατη αισθητική ικανοποίηση! Το περιοδικό, από το εξώφυλλο μέχρι και το οπισθόφυλλο, είναι ένα κομψοτέχνημα, ένα έντυπο που όχι μόνο δεν θυμίζει τις συνηθισμένες (αξιέπαινες αλλά άτεχνες) μαθητικές εκδόσεις, αλλά συναγωνίζεται επαξίως τα καλύτερα –επαγγελματικών προδιαγραφών- περιοδικά λόγου: επιμελημένη στο έπακρον τυπογραφία (τέχνη παραμελημένη ή και ξεχασμένη στις μέρες μας, κάποτε καμάρι των καλών εκδοτών) ύλη υψηλοτάτου επιπέδου κατανεμημένη θαυμάσια στις 80 σελίδες του καλλιτεχνική φροντίδα μοναδική, διά χειρών Θοδωρή Σπανού και Αποστολίας Δεμερτζή –χρόνια είχαμε να σταθούμε αμίλητοι θαυμάζοντας την εικαστική επιμέλεια που εδώ λεπταίσθητη, διακριτική και υψηλής αισθητικής συνέχει ολόκληρο το τεύχος!

Στο 21ο τεύχος του, με το οποίο το Νεογράφημα ανοίγει τον νέο κύκλο του, αποτυπώνονται οι συναντήσεις και η συνομιλία των παιδιών με την πολύπτυχη πόλη τους. Ένα αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη, «για τη μάνα μας», όπως σημειώνεται προλογικά, «που δεν παύει στιγμή να είναι “η πιο όμορφη του κόσμου” για τα παιδιά της, ακόμα κι όταν αυτά μεγαλώσουν και ενηλικιωθούν. Για την πόλη που, πότε νοσταλγικά και πότε τυραννικά, πάντοτε σε αυτήν κατατείνουμε και στο δικό της καταφύγιο προστρέχουμε». Όπως σημειώνει ο διευθυντής του Γυμνασίου και του εκδοτικού εγχειρήματος Θανάσης Νευροκοπλής, «Τα νεανικά κείμενα του αφιερώματος μοιάζουν κάπως και σαν τάματα ευχαριστίας κι ευγνωμοσύνης –που βρισκόμαστε επιτέλους ξανά μέσα στην αγκαλιά της. Στην αγκαλιά αυτής που μας γέννησε, μας θήλασε και μας ανέθρεψε –και που τόσο μας έλειψε τους τελευταίους μήνες…»

Στις 80 σελίδες του περιέχονται, μεταξύ άλλων, και τρεις μεστές κι απολαυστικές συνεντεύξεις με εκλεκτούς Θεσσαλονικιούς από τον χώρο του πολιτισμού και της πολιτικής: τον συγγραφέα και δάσκαλο Ισίδωρο Ζουργό, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και γιατρό Δρόσο Τσαβλή και τη μουσειολόγο και απόφοιτο του Αρσακείου Θεσσαλονίκης Χρύσα Ζαρκαλή.


Εμείς θα επισημάνουμε ως επιπλέον θετικό στοιχείο του περιοδικού τη συμπερίληψη στην ύλη του κειμένων μαθητών που γράφτηκαν στο μάθημα της λογοτεχνίας (δημιουργική γραφή), κάτι που σηματοδοτεί μια υπέρβαση που, όπως φαίνεται, έχει προ πολλού συντελεστεί: από την ανούσια θεωρητικολογία στη δημιουργική πράξη και από την παθητικότητα του δέκτη στη βιωματική εμπλοκή. Τα αποτελέσματα λαμπρά. Παραθέτουμε, δείγματος χάριν, ένα απόσπασμα από κείμενο μιας μαθήτριας:

[…] Εκεί, λοιπόν, ψηλά, τα ιστορικά κάστρα της Θεσσαλονίκης, που την προστάτεψαν, όπως η μάνα το παιδί της, ήταν για μένα η διασκέδασή μου, η δική μου παιδική χαρά. Οι στιγμές ηρεμίας, αγαλλίασης και αγάπης. Πώς να τα ξεχάσω όλα αυτά; Δίπλα, δίπλα στο μεγάλο δέντρο, μετά από έναν περίπατο στα ιστορικά αυτά μέρη, που μας κρατούσαν συντροφιά τις Κυριακές, καθόμασταν και συζητούσαμε ό,τι είχαμε δει. Κάθε φορά ανακαλύπταμε κάτι καινούργιο, έτοιμοι και οι δυο να ρουφήξουμε κάθε πληροφορία σαν σφουγγάρια. Ήταν και αυτές οι ομορφιές του τοπίου ατελείωτες! Πες μου, λοιπόν, πώς να τα ξεχάσω όλα αυτά; Περιπλανιόμασταν... Έξω, μέσα, γύρω, πάνω, κάτω από το φρούριο του Επταπυργίου. «Στο ένα χέρι», μου έλεγες πως «είναι οι πύργοι και στο άλλο τα νεότερα κτίσματα.». Η θέα μεγάλη, ο ενθουσιασμός μου ακόμα μεγαλύτερος, το τοπίο... ζωγραφιά! Πέτρινα, γερά τείχη και εμείς οι δύο να αγναντεύουμε για ώρες τη θέα. Τότε, ούτε άγχος είχα και ατελείωτη κούραση να βαραίνει τα πόδια μου ούτε εσύ την καρδιά σου. […]

Τέλος, στο Νεογράφημα θα βρείτε και κείμενα των μαθητών στα Αγγλικά και στα Γαλλικά, με τα οποία μας παρουσιάζουν την πόλη τους.

Θα βρείτε (και θα χαρείτε) το Νεογράφημα εδώ.