Το κοινό τής Πάτρας που κατέκλυσε το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο τού Πανεπιστημίου (περί τα 1200 άτομα!), είχε μια γόνιμη και καρποφόρο συνάντηση με τον εθνικό μας συνθέτη και φάνηκε πραγματικά να απολαμβάνει τις αναφορές στη ζωή και το έργο του, που είχαν προετοιμάσει άψογα οι μαθητές τού Σχολείου επιστρατεύοντας κάθε μορφή τέχνης, τη μουσική, τον χορό, τη δραματοποίηση, την ποίηση, τη συνέντευξη, τα πάντα!
Στην εκδήλωση, εκτός από τους 160 μαθητές των Αρσακείων που έλαβαν μέρος στη χορωδία και στα δρώμενα, συμμετείχε και η απόφοιτος των Σχολείων σολίστ mezzosoprano – conductor Φωτεινή Σαμαρά.την οποία συνόδευσαν η πιανίστα Μαρίνα Μυλωνά και ο τσελίστας Βαγκινάκ Γκαλογιάν. Εξάλλου η χορωδία συνοδεύθηκε από το Σύνολο Μουσικής Δημιουργίας «Ευήκοον Μέλος». Συνέπραξαν επίσης οι απόφοιτοι Ελευθερία Ζησιμοπούλου, Κωνσταντίνος-Μάριος Ζαφειρόπουλος, Χρήστος Καμπέρος, Αγγελική Καπρούλια, Γιάννης Μπεμπέλης και Θοδωρής Μπεκιάρης.
Να σημειωθεί ακόμη ότι η πρόσκληση και η αφίσα τής εκδήλωσης βασίστηκε σε έργο τού Αρτινού ζωγράφου – εκπαιδευτικού Γιάννη Στούμπου, τα έργα τού οποίου, εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο τού Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάσθηκαν σε έκθεση την ώρα τής εκδήλωσης, στον χώρο υποδοχής τού Συνεδριακού Κέντρου.
Οι συντελεστές τής εκδήλωσης ήταν οι ακόλουθοι:
- Γενική επιμέλεια: κ. Λέτα Αναστασοπούλου και Ρούλα Διαμαντοπούλου, φιλόλογοι.
- Σκηνοθετική επιμέλεια-Κινησιολογία: κ. Γιούλη Δούβου, θεατρολόγος.
- Διδασκαλία-Διεύθυνση χορωδίας: κ. Λάρα Λυμπεροπούλου, μουσικός.
- Ενορχήστρωση: κ. Γεώργιος Γεωργιάδης, μουσικός.
- Χορογραφία: κ. Βασίλης Σταμόπουλος.
- Διδασκαλία χορού: κ. Θάνος Λουκόπουλος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής.
- Επιμέλεια video: κ. Όλγα Σταυρουλοπούλου, καθηγήτρια Πληροφορικής.
- Επιμέλεια πρόσκλησης-αφίσας: κ. Σπυρούλα Βρυνιώτη.
Στην εκδήλωση αναγνώσθηκε χαιρετισμός τής Επόπτριας των Σχολείων τής Φ.Ε. κ. Βασιλικής Παπαπέτρου- Μουρσελά, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Τα Αρσάκεια Σχολεία από τής ιδρύσεώς τους απετέλεσαν την «ήρεμη δύναμη» τής Εκπαίδευσής μας. Επεβλήθησαν στην ελληνική κοινωνία και εκπαίδευση με μόνο το κύρος τής παιδευτικής τους προσφοράς. Η αφοσίωση των εκπαιδευτικών μας στους διαχρονικούς στόχους τής Εταιρείας κάνει τη Φ.Ε. να ξεχωρίζει αισθητά από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν εκπαίδευση. Πολύ περισσότερο, γιατί η έννοια τής εκπαίδευσης στη Φ.Ε. διατηρεί σήμερα το θεμελιώδες νόημα τής «παιδείας», τής «δια-μόρφωσης» τού νου και τής ψυχής τού νέου ανθρώπου, όπως την οραματίστηκαν οι δημιουργοί της και όπως την υλοποιούν μέχρι σήμερα όσοι αγωνιούν και μοχθούν για τα εκπαιδευτικά πράγματα τής χώρας μας.
Εύχομαι σε όλους εσάς, τους διαχρονικούς φίλους και συμπαραστάτες των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων, να απολαύσετε την όμορφη αυτή εκδήλωση, στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν, όπως πάντα, τα παιδιά σας, τα παιδιά μας, οι ελπίδες όλων μας για ένα αύριο πιο αισιόδοξο, πιο όμορφο.»
Αναγνώσθηκε επίσης συγκινητικό μήνυμα των παρευρεθεισών αποφοίτων τού 1965 που περιελάμβανε τα εξής:
«Η σεμνή σοφία μαθητεύει αδιάκοπα στο θαύμα τής ζωής και τής τέχνης. Η προσπάθειά σας, εν είδει αφιερώματος στην ιστορική καλλιτεχνική φυσιογνωμία τού Μίκη Θεοδωράκη, αποτελεί την υψίστη έκφραση μιας μορφής καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και ένα τρόπο αρτίωσης ατομικής και κοινωνικής. Οφείλουμε και σας απευθύνουμε τα θερμά συγχαρητήριά μας!».
Επίσης, παρευρέθησαν μεταξύ άλλων η Πρύτανις τού Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, η οποία απηύθυνε θερμό χαιρετισμό, ο Αντιπρύτανης κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, εκπρόσωποι τού Δημάρχου Πατρέων και τού Μητροπολίτου, ο εκδότης κ. Θόδωρος Λουλούδης και άλλοι δημοσιογράφοι, οι χορηγοί τής εκδήλωσης, πρώην και νυν Διευθυντές των Σχολείων, καθηγητές, γονείς και πλήθος κόσμου.
Στην καταληκτική ομιλία του ο Διευθυντής τού Αρσακείου Λυκείου κ. Εμμανουήλ Πετράκης, αποδίδοντας το κλίμα ενθουσιασμού που επικρατούσε, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Στο ταξίδι τού χρόνου και τής ζωής ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης έχει πει πως υπήρξε ένας θαλασσοδαρμένος άνθρωπος, δοκιμασμένος στη θάλασσα τής ζωής και στις τρικυμίες τής ιστορίας. Πέτυχε όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το καλύτερο, το ανώτερο και οπωσδήποτε το πιο διαχρονικό: να εμπιστευτεί τη μουσική του στις καρδιές των ανθρώπων... Και είναι βέβαιο ότι τις καρδιές όλων μας απόψε τις συνεπήραν με ό,τι παρουσίασαν από αυτό το ταξίδι και από αυτό το έργο οι μαθητές και οι απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων τής Πάτρας.
Είναι ευτυχής η σύμπτωση των αριθμών: 90 χρόνια ο Μίκης Θεοδωράκης προσφέρει στη μελωδία, στην Ιστορία, στην Ελλάδα, στον κόσμο ολόκληρο! Και 180 χρόνια η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία προσφέρει στην Παιδεία και τον πολιτισμό! Νιώθουμε υπερήφανοι γι’ αυτό».
Ολοκληρώνοντας την αποφώνησή του, ο κ. Πετράκης ευχαρίστησε θερμά τους συντελεστές τής εκδήλωσης, την Πρύτανη τού Πανεπιστημίου και το Δ.Σ. τού Συνεδριακού Κέντρου, όλους τους παρευρεθέντες, και ιδιαίτερα τους χορηγούς τής εκδήλωσης: τα διαγνωστικά εργαστήρια τού Γιώργου Πατριαρχέα, τον κ. Ν. Καρακίτσο και τα σούπερ μάρκετ «Κρόνος», το κατάστημα Ηλεκτρικών Συσκευών Παναγιωτακόπουλος, τη Βιοτεχνία ξηρών καρπών και καφέδων Σιδέρης, τον κ. Πορευόπουλο και τις εταιρείες Dickson και Sunbrella, την Πατραϊκή Χαρτοποιία Elite, τον κ. Καραγιάννη και τη διαφημιστική εταιρεία emphasis, το εκτυπωτικό κέντρο FORTOSIS και άλλους που επιθυμούσαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Τέλος,ο κ. Πετράκης ευχαρίστησε τους πρωταγωνιστές τής βραδιάς, τους μαθητές, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Σε αυτά τα καταπληκτικά παιδιά αξίζουν τα περισσότερα συγχαρητήρια, καθώς κάθε φορά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και μας κάνουν υπερήφανους!».
View the embedded image gallery online at:
https://arsakeio.gr/en/epilogi-thematon/40246-lambro-afierwma-ston-mikh-theodwrakh-2#sigProId4f2d03278f
https://arsakeio.gr/en/epilogi-thematon/40246-lambro-afierwma-ston-mikh-theodwrakh-2#sigProId4f2d03278f