e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (CHS-Harvard) και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας τον Ιανουάριο του 2013, που αποτέλεσε την αφετηρία για τη συνδιοργάνωση και υποστήριξη ποικίλων δραστηριοτήτων, οι οποίες σχετίζονται με την μελέτη και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και των ανθρωπιστικών επιστημών. Τη συνεργασία υπέγραψαν ο Πρόεδρος της ΦΕ καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης και ο Διευθυντής του CHS, καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Harvard Gregory Nagy. 

007a

Πάνω από 2.000 συμμετέχοντες, καθώς και οι ίδιοι οι φορείς έχουν ωφεληθεί όλα αυτά τα χρόνια από τη συνεργασία τους. Ως φυσικό επακόλουθο της κοινής τους πορείας, το CHS και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία προχώρησαν στην ανανέωση της συνεργασίας τους και στην περαιτέρω διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης προγραμμάτων και άλλων πρωτοβουλιών, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση και διεύρυνση της υφιστάμενης συνεργασίας και την προσφορά στην εκπαιδευτική κοινότητα. Η συνεργασία περιλαμβάνει πρωτοβουλίες σε θεματικές περιοχές όπως: Διά Βίου Μάθηση, Διδασκαλία και Εκπαίδευση, Έρευνα, χωρίς να περιορίζονται μόνο σε αυτές.

Λεπτομέρειες για το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (CHS-Harvard), τη δομή και το σημαντικό έργο που επιτελεί θα βρείτε εδώ: https://chs.harvard.edu/

Κοινές Δραστηριότητες

Μερικές από τις κοινές δραστηριότητες, αποτέλεσμα της συνεργασίας, είναι οι εξής:

Ετήσια ή διετής κοινή επιμορφωτική ημερίδα/συνέδριο
της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών

Οι δύο οργανισμοί συνδιοργανώνουν από την αρχή της συνεργασίας τους μια ετήσια ή διετή εκπαιδευτική εκδήλωση (ημερίδα).

  • Το 2019 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, διοργάνωσε επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Χρειαζόμαστε τα κλασικά γράμματα σήμερα;». Η ημερίδα διεξήχθη στα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων το Σάββατο 19 Ιανουαρίου. Οι καθηγητές Γεώργιος Μπαμπινιώτης και Gregory Nagy παρουσίασαν εισηγήσεις στο πρώτο μέρος, με συντονίστρια τη βυζαντινολόγο Νίκη Τσιρώνη, εταίρο της ΦΕ και του CHS, ενώ στο δεύτερο μίλησαν οι εκπαιδευτικοί των Αρσακείων Σχολείων Ιωαννίνων Παύλος Μαυρόγιαννης, Ελένη Παπανικολάου, Κατερίνα Τάτση, Χρηστίνα Πλακούτση, Χρήστος Τσατσούλης παρουσίαζοντας εκπαιδευτικές προτάσεις. Δείτε εδώ λεπτομέρειες: https://classics.arsakeio.gr/
  • Στο πλαίσιο της ημερίδας, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ανανέωσαν το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, με ισχύ για τα επόμενα τρία έτη (Ιανουάριος 2019-Ιανουάριος 2022).
  • Το 2017 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών διοργάνωσαν επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Από τον Όμηρο στη Νέα Ελληνική: διαχρονικές προσεγγίσεις στην ελληνική γλώσσα». Η ημερίδα έγινε το Σάββατο 11 Μαρτίου στις αίθουσες Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου. Οι καθηγητές Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Gregory Nagy, Ιωάννης Πετρόπουλος, Keith Stone και Stephanie Roussou παρουσίασαν εισηγήσεις στο πρώτο μέρος, ενώ στο δεύτερο, μίλησαν οι εκπαιδευτικοί των Αρσακείων ‒ Τοσιτσείων Σχολείων Ευγενία Δοδοπούλου, Σύλα Κλειδή, Ιωάννα Νικητοπούλου, Ευάγγελος Κατσιναβάκης, Βάλια Κοκκινιά, Λάσκαρης Ιατρόπουλος. Η ημερίδα μεταδόθηκε απευθείας διαδικτυακά μέσω τού Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.). Λεπτομέρειες εδώ: https://diachronic.arsakeio.gr/ 
  • Το 2016 οι δύο οργανισμοί συνδιοργάνωσαν επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Η έννοια του ήρωα στην αρχαιότητα και η διαχρονική της εξέλιξη. Ένα σημαντικό παιδευτικό εργαλείο». Η επιμορφωτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης, με προσέλευση πλήθους εκπαιδευτικών.
  • Οι παρουσιάσεις του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών επικεντρώθηκαν στις διαχρονικές και συγχρονικές απόψεις για τον Ήρωα στο Harvard και σε άλλα πανεπιστήμια, με κύριους ομιλητές τους Gregory Nagy, Leonard Muellner, Ιωάννη Πετρόπουλο και Keith Stone. Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και μέλος του ΔΣ της ΦΕ Β. Λαμπρινουδάκης μίλησε για τη θρησκευτική και ηθική ουσία του αρχαίου ήρωα, ενώ οι εκπαιδευτικοί των Αρσακείων–Τοσιτσείων Σχολείων Θανάσης Νευροκοπλής, Άννα Σγουρού, Αλέξανδρος Αλεξίου με μαθητές Γυμνασίου, Ζωή Αθανασέλη, Παναγιώτα Μαντζανάρη, Μανουέλα Μακρή, Πολυξένη Τριανταφυλλίδου παρουσίασαν διδακτικές μεθόδους και τρόπους αξιοποίησης της διαχρονικής έννοιας του ήρωα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι καθηγητές Gregory Nagy (Κέντρο Ελληνικών Σπουδών) και Γεώργιος Μπαμπινιώτης (Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία) ανανέωσαν την από τριετίας συνεργασία τους με την υπογραφή νέου μνημονίου συνεργασίας (με ισχύ 2016-2019). Λεπτομέρειες εδώ: https://greekhero.arsakeio.gr/ 
  • Το 2014, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (CHS DC και ΚΕΣ) και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργάνωσαν μία επιμορφωτική ημερίδα στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στη Στοά του Βιβλίου, με θέμα τις «Ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές και εφαρμογές στην εκπαίδευση». Πάνω από 500 άτομα, από την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό, παρακολούθησαν την ημερίδα στην οποία συμμετείχαν στο πρώτο μέρος από την πλευρά του CHS ως ομιλητές οι Gregory Nagy, Leonard Muellner, Ιωάννης Πετρόπουλος, Kenneth Morrell, η Claudia Filos συντόνισε τη συζήτηση και τις παρουσιάσεις, ενώ ο Γ. Τράπαλης παρουσίασε τη φιλοσοφία του ψηφιακού περιεχομένου στο e-arsakeio. Στο δεύτερο μέρος, οι εκπαιδευτικοί των Αρσακείων Ιωάννης Χριστόπουλος, Μαριλένα Καραμπατέα, Κέλλυ Αυγουστίνου, Στέλλα Νάκη, Βάλια Λουτριανάκη, Μαρίλη Δουζίνα, Μιχάλης Καπετανής, Συνόδης Αβδημιώτης Νέλλη Παππά, Ειρήνη Τσαγκαράκη παρουσίασαν διδακτικές προτάσεις σε ανθρωπιστικά αντικείμενα με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Ο Πρόεδρος της ΦΕ καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης και ο Υπεύθυνος του Ψηφιακού Προγράμματος Αρσακείου Σ. Γκλαβάς μίλησαν κατά την έναρξη της Ημερίδας για τη σημασία της ημερίδας και των ψηφιακών ανθρωπιστικών σπουδών. Λεπτομέρειες εδώ: https://digitalhumanities.arsakeio.gr/
  • Το 2013 τα δύο συνεργαζόμενα μέρη διοργάνωσαν το πρώτο τριήμερο διεθνές συνέδριο, 5-7 Ιουλίου, αφιερωμένο στο θέμα «H Λογοτεχνία ως Δρώμενο». Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου. Πάνω από 30 μελετητές από αμερικανικά και ευρωπαϊκά ιδρύματα συμμετείχαν στο συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στη Στοά του Βιβλίου και πάνω από 300 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν το συνέδριο που ήταν ανοιχτό για το ευρύ κοινό.

 Δείτε παρακάτω συνέντευξη του Προέδρου της ΦΕ Γ. Μπαμπινιώτη για τη συνεργασία της ΦΕ με το CHS-Harvard

Συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικού της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας
στο Θερινό Πρόγραμμα Μαθητών Λυκείου του ΚΕΣ

Κάθε χρόνο, το ΚΕΣ προσφέρει υποτροφίες σε δύο μαθητές των Αρσακείων Σχολείων για να συμμετάσχουν στο αγγλόφωνο Θερινό Πρόγραμμα Μαθητών Λυκείου (HSSP). Οι συμμετέχοντες προέρχονται από διαφορετικά Αρσάκεια Σχολεία (εφαρμόζεται κυλιόμενη ροή, ώστε να συμμετέχουν μαθητές από όλα τα Αρσάκεια). Το ΚΕΣ προσφέρει και μία υποτροφία σε εκπαιδευτικό των Αρσακείων Σχολείων. Ο εκάστοτε εκπαιδευτικός συμμετέχει και συνεργάζεται με τους καθηγητές και τους προπτυχιακούς εκπαιδευτικούς συνεργάτες του προγράμματος, με σκοπό να υποστηρίζει τις καθημερινές παρουσιάσεις και εργασίες των μαθητών, καθώς και τις τελικές τους παρουσιάσεις. Η επιλογή των δύο μαθητών γίνεται αποκλειστικά από το CHS κατόπιν διαδικτυακής συνέντευξης και υποβολής φακέλου συμμετοχής.

Διαβάστε εδώ εντυπώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία συνεργαζόμενος φορέας στη «Σειρά Εκδηλώσεων»

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία αποτελεί έναν από τους συνεργαζόμενους φορείς στο πρόγραμμα της Σειράς Εκδηλώσεων (Events Series) και σε συνεργασία με την Ακαδημαϊκή Επιτροπή της Σειράς Εκδηλώσεων του ΚΕΣ συμβάλλει στην οργάνωση και υλοποίηση δύο εκδηλώσεων.

Το κοινό Εργαστήριο «Οι ψηφιακές πηγές γνώσης και η συμβολή τους στο έργο του φιλολόγου»

Ο Γιώργος Τράπαλης, υπεύθυνος για τους ιστοτόπους και τα κοινωνικά δίκτυα της ΦΕ και Μέλος της Ομάδας Υποστήριξης Ψηφιακού Αρσακείου, είναι ένας από τους κύριους συντονιστές του εργαστηρίου αυτού, στο οποίο παρουσιάζει με βιωματικό τρόπο τις ελληνικές ψηφιακές πηγές για φιλολόγους και την αξιολόγηση των διαδικτυακών πηγών. Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο πρώτο εργαστήριο με θέμα «Διάχυση και Ροή της Πληροφορίας» το οποίο πραγματοποιήθηκε στο CHS στην Ουάσιγκτον, 11–18 Ιουλίου 2013, και το οποίο συνετέλεσε στη διοργάνωση του εργαστηρίου «Οι ψηφιακές πηγές γνώσης και η συμβολή τους στο έργο του φιλολόγου» στην Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο του 2013 ωφελήθηκαν κατανοώντας σε βάθος πρωταρχικές πηγές πληροφόρησης στο πεδίο των κλασικών σπουδών και κυρίαρχες τάσεις στην επιστήμη της πληροφορίας και τις ακαδημαϊκές εκδόσεις. Το εργαστήριο που διοργανώνεται στο Ναύπλιο 3 ή 4 φορές τον χρόνο έχει από το 2014 εισαγάγει στην Πληροφοριακή Παιδεία σχεδόν 300 φιλολόγους, οι οποίοι έχουν αξιολογήσει με άριστα το περιεχόμενο και τον συντονισμό του εργαστηρίου (το οποίο παρέχεται δωρεάν). 

Λοιπές συνεργασίες

Τέλος, στο Θερινό Εργαστήριο Ηγεσίας της ΦΕ έχει συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης ο συνεργάτης του CHS στην Αμερική και πανεπιστημιακός Norman Sandridge με δύο εξαιρετικές ομιλίες του για την ηγεσία στον Ξενοφώντα και τον Όμηρο.