e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Με αφορμή την επίσκεψη στην έκθεση με τίτλο “Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το '21”, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, οι μαθητές τού Γαλλικού τμήματος τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης παρουσίασαν τη ζωή και το έργο τού διάσημου Γάλλου ρομαντικού ζωγράφου τού 19ου αιώνα Ευγένιου Ντελακρουά. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη γαλλική και την ελληνική γλώσσα, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016, στο αμφιθέατρο τού Λυκείου.
Οι μαθητές παρουσίασαν πολύ παραστατικά δύο έργα τού ζωγράφου που σχετίζονται με τον ρομαντισμό και τον φιλελληνισμό«Οι σφαγές τής Χίου» και «Η Ελλάδα στα ερείπια τού Μεσολογγίου», καθώς και ένα από τα γνωστότερα έργα του, εμπνευσμένο από την Ιουλιανή επανάσταση τού 1830: «Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό».
Επίσης, τα παιδιά ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους για ένα νέο τρόπο διασκέδασης που έχει τις ρίζες του στα τέλη τού 18ου αιώνα και ονομάζεται «πανόραμα». Ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ζωγραφικά πανοράματα τού 19ου αιώνα, που απεικονίζει μία από τις κρισιμότερες μάχες τού Γαλλοπρωσικού πολέμου, πρωταγωνιστεί στη δεύτερη έκθεση που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο με τίτλο «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα για την πολιορκία τού Παρισιού».
Η εικονική ξενάγηση των μαθητών ολοκληρώθηκε με ένα κουίζ με ερωτήσεις για το έργο τού Ντελακρουά και τού Φιλιποτό και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τού ρομαντισμού. Η παρουσίαση προετοίμασε ουσιαστικά τη διδακτική επίσκεψη των μαθητών στο Τελλόγλειο και επέτρεψε την ενεργητική συμμετοχή τους στην ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο.
Την επόμενη ημέρα, στις 23 Νοεμβρίου 2016, οι μαθητές τής Α΄ τάξης επισκέφθηκαν τις δύο εκθέσεις στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και παρακολούθησαν το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μετά την εικονική ξενάγηση στο αμφιθέατρο τού Λυκείου, οι μαθητές τού Γαλλικού μήματος προχώρησαν και σε μια ξενάγηση στον πραγματικό χώρο τού Μουσείου, αυτή τη φορά μπροστά στα ίδια τα εκθέματα και όχι σε οθόνη. Τα παιδιά είδαν πρωτότυπα έργα τού Ντελακρουά, που μεταφέρθηκαν από το Παρίσι και την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τα αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος των «Σφαγών τής Χίου» τού Ευάγγελου Ιωαννίδη και τής «Ελλάδας στα ερείπια τού Μεσολογγίου» τού Δ. Βασιλείου. Οι μαθητές τού Γαλλικού τμήματος ανέλαβαν τον ρόλο τού ξεναγού και μοιράστηκαν με τους συμμαθητές τους τις γνώσεις που απέκτησαν μετά από την έρευνα που έκαναν για τον Ντελακρουά και τον Φιλιποτό. Όλοι έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την αμεσότητα των νεαρών ξεναγών, αλλά και των λεπτομερειών που γνώριζαν. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ένα παιχνίδι μνήμης σχετικό με την τέχνη και την ιστορία.
Τους μαθητές στην προετοιμασία τής εργασίας τους καθοδήγησε η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Σοφία Καρασάββα, η οποία τους συνόδευσε στο Τελλόγλειο μαζί με τις καθηγήτριες κ. Άννα Οικονόμου και Σοφία Χαριτίδου.