e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Με αφιερώματα στις γνωστές και άγνωστες σελίδες τής Ιστορίας τής Ελληνικής Επανάστασης, η εθνική επέτειος γιορτάστηκε με λαμπρότητα σε όλα τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία. Οι μαθητές των Σχολείων μας συμμετείχαν και στις παρελάσεις των δήμων τους καθώς και στην κεντρική παρέλαση στο Σύνταγμα.
Στα Αρσάκεια Δημοτικά Ψυχικού οι μαθητές παρουσίασαν το θεατρικό δρώμενο «Αιγαίο, τής λευτεριάς μας θάλασσα». Στα Αρσάκεια Λύκεια Ψυχικού η γιορτή ήταν επικεντρωμένη στα πρόσωπα και στα γεγονότα, δηλαδή στα πρόσωπα που ενσάρκωσαν ιδέες και όχι στις ίδιες τις ιδέες. Ήταν μια γιορτή μνήμης ξένων, γνωστών μόνον κατ’ όνομα, μακρινών από τις διαστάσεις τού χώρου και τού χρόνου ανθρώπων, αλλά και γεγονότων, που εμείς δεν γνωρίσαμε και δεν ζήσαμε, τα οποία όμως εξακολουθούν να παρέχουν μοναδικό νόημα στην εθνική μας προσωπικότητα: τον αγώνα για την ελευθερία.
Στα Τοσίτσεια Δημοτικά Εκάλης οι μαθητές ζωντάνεψαν επί σκηνής τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» από την πένα τού Διονύσιου Σολωμού. Στα Τοσίτσεια Γυμνάσια Εκάλης αναδείχθηκε η συμβολή τού πολιτικού και στρατιωτικού Μακρυγιάννη στην επανάσταση, ο οποίος, μολονότι δεν ήξερε γράμματα, με την ταπεινοφροσύνη του και το έργο του προσέφερε ένα μεγάλο μάθημα εθνικής αυτογνωσίας.
Στο Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης η γιορτή με θέμα «Ο ξεσηκωμός τού Γένους» ήταν αφιερωμένη σε μορφές τού νεοελληνικού διαφωτισμού, σε αγωνιστές και σε φιλέλληνες.
Στο Αρσάκειο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Πατρών η γιορτή είχε τίτλο «Σκιαγραφώντας πορτρέτα ηρώων».
Σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις τα θεατρικά δρώμενα πλαισιώθηκαν από τις χορωδίες των Σχολείων, που ερμήνευσαν ύμνους και τραγούδια, και από ομάδες μαθητών που χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.