Γράφει η μαθήτρια Μαρία Ανδρεάκου (Β΄1):
Ακούγεται σαν το «άλλοτε«, αλλά όχι! Δεν πρόκειται για το χρονικό επίρρημα! Για 16η χρονιά τα Αρσάκεια Σχολεία διοργανώνουν τους Αγώνες Λόγου και Τέχνης (Α.ΛΟ.ΤΕ.) και προσκαλούν τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων να συμμετάσχουν με έργα τους σε διαγωνισμούς διηγήματος, ποίησης, σκίτσου, χρωματικής σύνθεσης, φωτογραφίας, ταινίας μικρού μήκους, οργανικής σύνθεσης και μελοποιημένου στίχου. ΛΟΓΟΣ… το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης, η ηχητική μορφοποίηση της σκέψης. ΤΕΧΝΗ… η ελεύθερη και δημιουργική έκφραση του ανθρώπου με έργα που διέπονται από τους αισθητικούς κανόνες του ωραίου, με στόχο την αισθητική συγκίνηση και τον κοινωνικό προβληματισμό, σύμφωνα με τις προσωπικές επιλογές του δημιουργού και τα δεδομένα της εποχής του. Και το συναρπαστικό είναι, ότι στην προκειμένη περίπτωση οι δημιουργοί είμαστε εμείς, τα παιδιά!
Το φετινό θέμα του διαγωνισμού το βρήκα πολύ ενδιαφέρον! Έχει ως επίκεντρο ένα ποίημα του Αργύρη Χιόνη από την συγκεντρωτική έκδοση «Η φωνή της σιωπής» (Ποιήματα 1966-2000), που αναφέρεται στο μυστήριο της αντανάκλασης, στο πολυδιάστατο σύμβολο του καθρέφτη, τον εαυτό μας, την αλήθεια και την πλάνη…
«Μπρος στον καθρέφτη, εγώ. Και μέσα στον καθρέφτη, ποιος είν’ αυτός που μου γυρνάει την πλάτη μέσα στον καθρέφτη, που αρνείται να ’ναι είδωλό μου; Ποιος είν’ αυτός που τον φωνάζω και δεν στρέφεται, που όσο πιο πολύ τον πλησιάζω τόσο αυτός απομακρύνεται στο βάθος του γυαλιού, προς μια προοπτική απεριόριστη, άσχετη με τις περιορισμένες διαστάσεις του δωματίου μου; Ή μήπως και δεν είναι το δωμάτιό μου αυτό, αλλά το άυλο σκηνικό ενός ονείρου όπου μέσα του κινούμαι, πρόσωπο ανύπαρκτο, σύμβολο αξεδιάλυτο αυτού του ονείρου που κάποιος άλλος βλέπει και θα σβήσω μόλις αυτός ξυπνήσει;«
Κρίνω σκόπιμο να επισημάνω ότι οι αγώνες αυτοί προάγουν τη δημιουργική σκέψη και την καλλιέργεια του λόγου, βοηθούν τους μαθητές να εκφραστούν και να αναπτύξουν τα ταλέντα τους δημιουργώντας ένα περιβάλλον συνεργασίας, υγιούς ανταγωνισμού και αλληλεπίδρασης. Αναμφίβολα, όμως, μας προετοιμάζουν και για μελλοντικές ακαδημαϊκές και επαγγελματικές προκλήσεις!