e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Γράφουν οι μαθήτριες Αγάπη Κωσταρέλου και Νεφέλη Μακρυγιάννη (τμήμα Β΄2):

Λοιπόν, το ότι θα υπήρχε στη Δανία μία βιβλιοθήκη, όπου αντί για βιβλία μπορεί κάποιος να «δανειστεί» έναν άνθρωπο και να ακούσει την ιστορία της ζωής του για 30 λεπτά, δεν το περιμέναμε! Η ιδέα γεννήθηκε από μία ομάδα εφήβων, εκ της οποίας ένα μέλος είχε γίνει αποδέκτης μιας απρεπούς συμπεριφοράς, επειδή θεωρήθηκε εσφαλμένα ότι ήταν μουσουλμάνος. Αυτή η ρατσιστική αντιμετώπιση τον ώθησε να κάνει τη σκέψη του πράξη.

Το Human Library («Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη») είναι ένα κοινωνικό πρότζεκτ, που ξεκίνησε στη Δανία το 2000, εμπνευσμένο από τον Δανό ακτιβιστή Ronni Abergel. Η βιβλιοθήκη των ανθρώπων αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για να σκεφτούμε πως, όπως η πλοκή ενός βιβλίου μπορεί να διαψεύσει την εικόνα που είχαμε σχηματίσει για εκείνο από την όψη του εξωφύλλου του, έτσι και η ιστορία ενός ανθρώπου δεν μπορεί να οριστεί από την εξωτερική του εμφάνιση. Πρόκειται για έναν τρόπο καταπολέμησης των στερεοτύπων και άμεσης κατανόησης των αιτιών που διαμόρφωσαν τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου ή ακόμα και τη στάση ζωής του, χωρίς πολλές φορές ο ίδιος να φέρει κάποια ευθύνη: άτομα με ιδιαίτερες εμπειρίες ζωής, που συχνά φέρουν κοινωνικές «ταμπέλες» ή υπόκεινται σε διακρίσεις λόγω των ταυτοτήτων τους, όπως άτομα με αναπηρία, θρησκευτικές μειονότητες, «ο άνεργος», «ο πρόσφυγας», «ο ΛΟΑΤΚΙ»… Ακούγοντας όμως την ιστορία τους συνειδητοποιείς πως, τελικά, δεν πρέπει «να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του»!

Οι ερωτήσεις του κοινού είναι αμέτρητες, καθώς για πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία να προσεγγίσουν κόσμους άγνωστους μέσα από τις πιο δυνατές ανθρώπινες ιστορίες. Ακόμη και εν μέσω της πανδημίας, η βιβλιοθήκη συνέχιζε το έργο της δίνοντας τη δυνατότητα σε εθελοντές από όλο τον κόσμο να συνδεθούν ψηφιακά με τους «αναγνώστες» τους. Συνήθως, το πρώτο πράγμα που αντικρίζουμε, όταν μπαίνουμε σε μία βιβλιοθήκη, είναι αμέτρητα βιβλία που περιμένουν να τα ξεφυλλίσουμε, για να ανακαλύψουμε το μυστικό περιεχόμενό τους. Σε μια ζωντανή βιβλιοθήκη, όμως, καλούμαστε να διαβάσουμε ανθρώπινα μάτια, που κρύβουν πιθανόν πολλές περισσότερες ιστορίες από όσες χωράνε στις σελίδες ενός έντυπου βιβλίου. Μπορούμε να διαλέξουμε το βλέμμα που θα μας γοητεύσει προσφέροντάς του την ευκαιρία να μας συγκινήσει με την αφήγηση της δικής του ιστορίας ζωής.

Από την ίδρυσή του, το Human Library έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 80 χώρες και έχει διοργανωθεί σε διάφορους χώρους, όπως σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, ακόμα και σε εργασιακούς χώρους. Κάθε συνάντηση επιδιώκει να φέρει κοντά ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα, καλλιεργώντας μια κουλτούρα ανοιχτού διαλόγου και αποδοχής της διαφορετικότητας. Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη αποτελεί μια απλή, αλλά ισχυρή υπενθύμιση της δύναμης του διαλόγου και της προσωπικής εμπειρίας δημιουργώντας ένα περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι μαθαίνουν να εκτιμούν ο ένας τον άλλον μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση.

001