e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




001

• Λάμπρυνόν μου, Κύριε, την στολήν της ψυχής (εξαποστειλάριον)
• Σπατάλησες το σπάνιο Νυμφίο άρωμά σου για να κάνεις τεστ αληθείας στην αγάπη, στον πλησίον (Κική Δημουλά)

Πάσχα, λέξη εβραϊκή, σημαίνει πέρασμα και η εκκλησιαστική εμπειρία γιορτάζει με την Ανάσταση του Χριστού το πέρασμα σύνολης της ανθρωπότητας από τον θάνατο στην απερίσταλτη ζωή. Ποτέ όμως ένα πέρασμα δεν είναι ειδυλλιακό χωρίς τα στίγματα της αγωνίας και του φόβου.
Έχουν περάσει είκοσι αιώνες από τότε που ακούστηκε το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Είκοσι αιώνες και οι άνθρωποι ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο σταυρός και η ανάσταση είναι καθημερινά γεγονότα στη ζωή μας. Η εικόνα της ζωής μας με αυτά που συμβαίνουν (κρίση-πόλεμος) μοιάζει με μια ατέλειωτη Μ. Εβδομάδα και η εμπειρία μας με μια απαράκλητη Μ. Παρασκευή. Γι’ αυτό και τα συναισθήματα της Μ. Εβδομάδος είναι σύμμεικτα. Ο πόνος συμβαδίζει με τη χαρά, η ραθυμία με την εγρήγορση, η αμαρτία με τη συγχώρηση, η προδοσία με την αγάπη, η πτώση με τη λύτρωση, ο θάνατος με τη Ανάσταση. Και στην Εκκλησία μαθαίνουμε ότι τα συναισθήματα αυτά μετατρέπονται σε βαθιά πνευματικά βιώματα. Μέσα στη Μ. Εβδομάδα θα αντικρίσουμε με απορία τον άνθρωπο να σταυρώνει το Θεό του, με έκπληξη τον Θεάνθρωπο εκουσίως να σταυρώνεται και «εν νεκροίς να λογίζεται», την πραγματικότητα της ανθρώπινης προδοσίας, πτώσης και καταστροφής και την αλήθεια της άπειρης αγάπης και μακροθυμίας του Θεανθρώπου. Παράλληλα όμως θα δούμε τον ληστή να γίνεται ο πρώτος πολίτης του παραδείσου, θα δούμε τον μαθητή που αρνήθηκε τον Χριστό να γίνεται πρωτοκορυφαίος.
Η Αναστάσιμη ελπίδα δεν επιβάλλεται. Μεταλαμπαδεύεται. Με το λόγο και τη ζωή μας ας τη μεταφέρουμε στην πληγωμένη κοινωνία μας. Με τα μάτια της καρδιάς μας ας βρεθούμε ξανά στο θαύμα των θαυμάτων, στο ορόσημο της ορθοδοξίας που είναι η Ανάσταση του Χριστού.
Την Πασχαλινή νύχτα εναποθέτουμε «εις τον Κύριον» τις αγωνίες μας, τον φόβο, τον θάνατο, το απρόβλεπτο, την αγάπη, το μίσος, τον θυμό, την λύτρωσή μας, κάθε πόνο και κάθε εσωτερικό στοχασμό, αναζητώντας με την Ανάστασή Του να μεταμορφωθούν όλα σε αγαλλίαση ψυχής. Η νύχτα αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μια ενδοσκόπηση, μια αξιολόγηση της προσωπικής μας πορείας και των αξιών μας σε αυτή τη ζωή που είναι τόσο σύντομη μα συνάμα πολύτιμη. Ας λάβουμε αυτό το μήνυμα με θέρμη και ας γίνουμε οι σύγχρονοι αγγελιαφόροι του.


Η Διευθύντρια
Ο Σύλλογος Καθηγητών