e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τής συνεργασίας τού Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων με τη Σχολική Σύμβουλο Γαλλικής Γλώσσας κ. Χάιδω Νάτση και με αφορμή τη Συνδιάσκεψη COP 21 στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή, την Παρασκευή στις 11 Δεκεμβρίου 2015 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης συμμετείχαν στην περιβαλλοντική δράση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο τής πόλης, στον πεζόδρομο της Κεντρικής Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων.
Οι μαθητές τού Αρσακείου επέλεξαν για θέμα τής δικής τους δράσης την προστασία των ζώων υπό εξαφάνιση και συγκεκριμένα τής λευκής αρκούδας τής Ανταρκτικής και τής καφέ αρκούδας τής Πίνδου. Με τον τρόπο αυτό συνειδητοποίησαν όλοι πόσο κοντά και πόσο μακριά είναι το πρόβλημα… Ενημερωθήκαν για το πρόβλημα διαβίωσης τής αρκούδας στη γαλλική γλώσσα, ασχοληθήκαν με ειδικά φυλλάδια εργασίας και βίντεο και κατέληξαν στη δική τους “eco-geste”: "NON à la chasse illégale des ours!” Την κατασκεύασανε σε σχήμα καρδιάς και την κρέμασαν σαν στολίδι δέντρου.
Σε μια «ειρηνική διαμαρτυρία» μαθητών από 21 σχολεία των Ιωαννίνων, οι μαθητές τού Αρσακείου τραγούδησαν για τον πλανήτη μας “Elle pleure ma planète”, φόρεσαν συμβολικά τις μάσκες τους παριστάνωντας τις αρκουδίτσες που υποφέρουν και φώναξαν με αγάπη το σύνθημά τους “De la glace pour l’ ours blanc! Des fôrets pour l’ours brun"! Επίσης, συμμετείχαν στην παρουσίαση τής εκδήλωσης, η οποία έγινε και στην ελληνική και τη γαλλική γλώσσα και μοίρασαν σχετικό φυλλάδιο που σχεδίασαν για να ενημερώσουν τους περαστικούς.
Η δράση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα τής Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.