e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Με τη φράση «Σήμερα θα σας μιλήσω για μία κούπα» ξεκίνησε την ομιλία της η κ. Μαρία-Αμαλία Βέργουλα, καθηγήτρια Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, το απόγευμα τής Κυριακής 24 Νοεμβρίου 2017 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Η κ. Βέργουλα παρουσίασε την εργασία της με θέμα «Project-based learning στη διδασκαλία ηγεσίας» στο πλαίσιο τού 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Εκπαιδευτική ηγεσία, αποτελεσματική διοίκηση και ηθικές αξίες» (www.leadership2017.uom.gr). Η μελέτη περίπτωσης που ανέπτυξε εντάσσεται στην ενότητα “Διδασκαλία, mentoring και coaching” και αναφέρεται στον Όμιλο Ηγεσίας των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, στον οποίο δίδαξε το σχολικό έτος 2016-2017.
Με αφηγηματική δεινότητα και πλούσιο οπτικό υλικό παρουσιάστηκαν οι δράσεις τού Ομίλου και αναπτύχθηκαν οι τομείς στους οποίους οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον και είχαν ολοκληρωμένα αποτελέσματα. Η περιγραφή εστίασε στον τρόπο σκέψης των μαθητών, στο πώς και το γιατί των αποφάσεων και στην εκτέλεση των σχεδίων. Τονίστηκαν ιδιαίτερα οι αρετές που καλλιεργήθηκαν στην πορεία τής χρονιάς και αξιολογήθηκαν μέσα από τα μάτια των ίδιων των μαθητών τα βήματα στην προσωπική βελτίωσή τους.
Η ιστορία τής κούπας ήταν στο επίκεντρο τής προσπάθειας των μαθητών τού Ομίλου Ηγεσίας να συμμετάσχουν στις κοινωνικές δράσεις τού Σχολείου. Από τη σύλληψη τής ιδέας και την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου έως την προώθηση τού προϊόντος στη χριστουγεννιάτικη εορταγορά τού Σχολείου και τη δωρεά των εσόδων στη “Λάμψη” (Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος, http://lampsi.org) διαρκώς και σε κάθε βήμα τής προσπάθειας οι μαθητές συνεργάστηκαν υποδειγματικά και ανέδειξαν τη δύναμη τής ομάδας που καθοδηγείται από τον σοφό ηγέτη. Το μήνυμα που κάθε κούπα φέρει στον κάτοχό της είναι απλό, σαφές και διαχρονικό: “leadership is an action, not a position”. Αναλαμβάνουμε δράση στη ζωή, κάνουμε πράξη τα λόγια μας και είμαστε υπεύθυνοι μαθητές, συνειδητοί πολίτες, ολοκληρωμένοι άνθρωποι.
Την εξαιρετική παρουσίαση τής κ. Βέργουλα στο συνέδριο τού Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρακολούθησε η Συντονίστρια των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης δρ Αικατερίνη Ιωακειμίδου.