e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στον κατάμεστο από κόσμο αύλειο χώρο το ιερού ναού τής Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, αλλά και στους δρόμους πέριξ αυτού, η πρωτοβουλία για τη ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, πραγματοποίησε, την Τρίτη 30 Μαΐου 2017, με καθυστέρηση μιας ημέρας λόγω καιρού, την εκδήλωση «Ημέρα μνήμης για την Άλωση τής Κωνσταντινούπολης», στην οποία συμμετείχε και η χορωδία τού Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που συμπράττουν στην πρωτοβουλία ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, αξιοποίησαν με μεγάλη επιτυχία την ευκαιρία που προσφέρει η ημέρα τής  Άλωσης τής Βασιλεύουσας για να ανακαλέσουν ιστορικές μνήμες και να ανοίξουν το Βυζάντιο στον κόσμο.
Στην εκδήλωση παρευρέθη ο πολιτικός και πνευματικός κόσμος τής πόλης μας, αλλά και πλήθος κόσμου.
Στη μεγάλη συναυλία που ακολούθησε, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση τού Χρυσόστομου Σταμούλη, συμμετείχαν η ορχήστρα και οι χορωδίες τού ιερού ναού Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, καθώς επίσης και η χορωδία τού Αρσακείου Σχολείου Θεσσαλονίκης.
Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν, με ανάγνωση κειμένων ιστορικών τής Άλωσης, οι ηθοποιοί τού Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης και η μαθήτρια τού Αρσάκειου Λυκείου Θεσσαλονίκης Αλεξάνδρα Γαϊδατζή.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά τής χορωδίας και φυσικά στην καθηγήτρια Μουσικής κ. Αναστασία Γκίνη, η οποία είχε την ευθύνη τής διδασκαλίας των τραγουδιών, για την άψογη παρουσία τους που έδωσε τον δικό της ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση.