e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην πιλοτική φάση τού προγράμματος "Σχολικοί πρέσβεις τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου/ EP School Ambassadors Programme", αφού το Σχολείο είναι ένα από τα 17 σχολεία σε όλη την Ελλάδα στα οποία δόθηκε ο τίτλος τού "Σχολείου πρεσβευτή τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" μετά από αξιολόγηση των σχετικών δράσεών του για το σχολικό έτος 2015-2016.
Το πρόγραμμα "Σχολικοί πρέσβεις τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" είναι ένα πρόγραμμα τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υλοποιείται τακτικά σε 6 χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιρλανδία) και πιλοτικά στην Ελλάδα και τη Μάλτα. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διάδοση των αξιών τής ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, καθώς και στην ενημέρωση και την προβολή τού θεσμικού ρόλου τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι δράσεις τού Αρσακείου Λυκείου, που εντάχθηκαν στο πλαίσιο τού συγκεκριμένου προγράμματος σε συνεργασία με το πρόγραμμα Teachers4Europe, περιελάμβαναν ενδεικτικά την οργάνωση προσομοίωσης των εργασιών τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ομιλίες καθηγητών πανεπιστημίου για ευρωπαϊκά ζητήματα επικαιρότητας (όπως είναι το μεταναστευτικό), ημέρα με ομιλίες εκπροσώπων οργανώσεων νέων για ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν στη συμμετοχή και στον εθελοντισμό στην Ευρώπη.
Το πρόγραμμα, στην πιλοτική του αυτή φάση, απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες των Β΄ και Γ΄ τάξεων λυκείου. Οι μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν αναλαμβάνοντας τον ρόλο τού Junior Ambassador ήταν η Ιωάννα Σβώλη και ο Βασίλης Δημόκας από την Γ΄ τάξη, η Ελισάβετ Πυλαρινού και Κατερίνα Σταυροπούλου από τη Β΄ τάξη. Οι καθηγήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ως Senior Ambassadors ήταν οι κ. Ιφιγένεια Αναγνώστου, φιλόλογος, και Μαρία-Αμαλία Βέργουλα, οικονομολόγος.
Το Αρσάκειο παρέλαβε επίσημα τον τίτλο του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρακευή 17 Φεβρουαρίου 2017 παρουσία τού Αντιπροέδρου τής Βουλής κ. Τάσου Κουράκη, τού ευρωβουλευτή κ. Κώστα Χρυσόγονου και τού επικεφαλής τού Γραφείου τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλου.