e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης που εκπονούν το πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας με θέμα ''Παλιά και νέα επαγγέλματα που συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό τής Θεσσαλονίκης", την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Εκτός των τειχών: η μαύρη ιστορία τής Δυτικής Θεσσαλονίκης", που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η πολιτιστική εταιρεία dot2dot. Μαζί τους συμμετείχαν και οι «ανταποκριτές» τού ηλεκτρονικού περιοδικού τής Α΄ Λυκείου, που εκδίδεται στο πλαίσιο τού προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων.
Η διαδρομή είχε ως άξονα την οδό Λαγκαδά και τη γύρω περιοχή, με αφετηρία τα Συμμαχικά Κοιμητήρια και τέρμα τη Μονή Λαζαριστών. Μια άλλη πτυχή τής πόλης αποκαλύφθηκε έξω από τα τείχη, στη δυτική Θεσσαλονίκη: η «εκτός των τειχών» Θεσσαλονίκη, που έμοιαζε να ζει τη δική της ζωή, πολύ διαφορετική από την «προστατευμένη» ζωή τής εντός των τειχών πόλης. Σταδιακά σημαδεύτηκε από την προσφυγιά, τον πόλεμο, την εξαθλίωση, την περιθωριοποίηση, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον θάνατο. Τον χαρακτήρα της διαμόρφωσαν οι πρώτοι πρόσφυγες, οι στρατιώτες των συμμαχικών στρατευμάτων τού Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, οι ασθενείς των “ασύλων φρενοβλαβών”, οι φυλακισμένοι αντιστασιακοί τής περιόδου τής Κατοχής, αλλά και τα τάγματα των Λαζαριστών και των Αδελφών τού Ελέους
Στη συνέχεια, κρατώντας την αύρα των κοιμητηρίων, μιας πραγματικής όασης κρυμμένης πίσω από τη γεμάτη βουή οδό Λαγκαδά, τα παιδιά επισκέφθηκαν το στρατόπεδο Παύλου Μελά. Έρημο τώρα, με τα κτήρια να καταρρέουν σιγά-σιγά και τη βλάστηση να διεκδικεί τον χώρο της, οι μαθητές έμαθαν ότι υπήρξε τόπος μαρτυρίου των κρατουμένων την περίοδο τού Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, όταν από εκεί ξεκινούσαν τα φορτηγά για τις ομαδικές εκτελέσεις και τα αντίποινα. Χωρίς να το περιμένουν παρακολούθησαν μια σύντομη, αλλά ιδιαίτερα υποβλητική performance από τον συνεργάτη ηθοποιό τής dot2dot, που μέσα στα ερειπωμένα κτήρια υποδύθηκε τον κρατούμενο Λεωνίδα Γιασημακόπουλο και διάβασε αποσπάσματα από το ημερολόγιό του.
Η ξενάγηση έφτασε στο τέρμα της στη Μονή Λαζαριστών, που χτίστηκε από καθολικούς μοναχούς και λειτούργησε ως ιεροσπουδαστήριο και ορφανοτροφείο, δίνοντας εκπαιδευτική και επαγγελματική διέξοδο στους νέους τής περιοχής. Σήμερα φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων μοντέρνας τέχνης, τη Συλλογή Κωστάκη, που περιλαμβάνει έργα τής ρώσικης πρωτοπορίας.
Με την εκπαιδευτική αυτή δράση οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με μια σχεδόν άγνωστη όψη τής πόλης, ανακάλυψαν και σε έναν βαθμό ερμήνευσαν όλα αυτά τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την ταυτότητα τής περιοχής μέχρι τις μέρες μας και ενημερώθηκαν για την επαγγελματική δράση που αναπτύχθηκε εκεί. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία επισκεφθούν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τη συλλογή Κωστάκη και τη ρωσική πρωτοπορία, αλλά και να αποκτήσουν μια εικόνα για επαγγέλματα που σχετίζονται με τον χώρο τού πολιτισμού.
Τον συντονισμό τής δράσης ανέλαβε η υπεύθυνη ΓραΣΕΠ και υπεύθυνη για το πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας κ. Αναστασία Πιλωνά (οικονομολόγος) και η υπεύθυνη για το πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων κ. Σοφία Χαριτίδου (φιλόλογος).
Περισσότερες πληροφορίες και εντυπώσεις αποτυπώνουν οι ανταποκριτές τού από-τυπώματος, τού ηλεκτρονικού περιοδικού τής Α΄ Λυκείου, στο http://www.apo-typoma.blogspot.gr/2016/03/22-2016.html κι εδώ http://www.apo-typoma.blogspot.gr/2016/03/blog-post_24.html#more