e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τρίτη στις 6 Οκτωβρίου 2015, οι μαθητές τού Ξενόγλωσσου τμήματος (Αγγλικού, Γαλλικού και Γερμανικού) τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν εκδήλωση για τον εορτασμό τής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση τής εκμάθησης ξένων γλωσσών και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και τού Συμβουλίου τής Ευρώπης για την προώθηση τής πολυγλωσσίας στην Ευρώπη.
Τα παιδιά γιόρτασαν την ημέρα αυτή με ποικίλες ενδιαφέρουσες δράσεις. Αρχικά οι μαθητές τού Αγγλικού τμήματος παρουσίασαν σε μορφή PowerPoint την εργασία-αφιέρωμα στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών που ετοίμασαν. Αναφέρθηκαν στη σημασία τού εορτασμού τής ημέρας και υπογράμμισαν την αξία τής πολυγλωσσίας καθώς και τα γενικότερα οφέλη τής γλωσσομάθειας στην καθημερινή μας ζωή. Ακόμη αναφέρθηκαν στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα αδελφοποίησης σχολείων τής Ευρώπης e-Twinning, στο οποίο συμμετείχαν μέσω τού έργου "Homemade postcards for the European Day of Languages", τού οποίου μάλιστα ήταν ιδρυτές και προσέλκυσαν 42 ευρωπαϊκά σχολεία ως συνεργάτες τους. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο έργο που υλοποίησαν έγινε εκτενής αναφορά σε δανέζικο περιοδικό με τίτλο folkeskolen.dk Μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο εδώ.
Την παρουσίαση των μαθητών τού Αγγλικού τμήματος διαδέχθηκαν τρία κωμικά δρώμενα με θέμα «γλωσσικές παρεξηγήσεις» που μπορεί να προκύψουν ανάμεσα σε ομιλητές διαφορετικών γλωσσών. Το πρώτο σκηνοθετήθηκε και παρουσιάστηκε από τους μαθητές τού Γαλλικού τμήματος και τα άλλα δύο από τους μαθητές τού Γερμανικού και τού Αγγλικού τμήματος. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ενθουσιώδη συμμετοχή όλων των μαθητών τής Α΄ Λυκείου στο τρίγλωσσο παιχνίδι ερωτήσεων (quiz) που δημιουργήθηκε σε μορφή PowerPoint από μαθητές και των τριών Ξενόγλωσσων τμημάτων.
Στόχος τής εκδήλωσης ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές για τη σημασία τής εκμάθησης γλωσσών και τής διαφοροποίησης των γλωσσών που μαθαίνονται, με σκοπό την ενίσχυση τής πολυγλωσσίας και τής διαπολιτισμικής κατανόησης. Στην Ευρώπη, την ήπειρο των 200 και πλέον γλωσσών, οι γλωσσικές δεξιότητες αποτελούν αναγκαιότητα και δικαίωμα για τον καθένα μας. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα τής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών που γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου κάθε έτους με απόφαση τής Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου τής Ευρώπης.
Τους μαθητές καθοδήγησαν οι καθηγήτριες των Ξένων Γλωσσών κ. Κατερίνα Κυριακίδου, Σοφία Καρασάββα και Χρυσάνθη Αλεξάνδρου.