e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκε στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων, για να αναδείξει τον πρώτο «Ήρωα του Μήνα» για τη φετινή σχολική χρονιά.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος
, γνωστός και ως «Ήρωας του Αιγαίου», αποτέλεσε την πρόταση του Α1 για Ήρωας του Μήνα. Ο Παπαδόπουλος, αξιωματικός του Λιμενικού, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Σπούδασε στη σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών. Ήταν απόγονος προσφύγων από τη Νικομήδεια. Η καταγωγή του καλλιέργησε περισσότερο την ευαισθησία του για το προσφυγικό ζήτημα. Από το 2015 μέχρι την άνοιξη του 2016 έσωσε με τους συναδέλφους του πάνω από 5.000 πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις του καταγράφονται στο, βραβευμένο με Όσκαρ, ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη 4.1 Miles. Στις 9 Οκτωβρίου του 2018 άφησε την τελευταία του πνοή, από ανακοπή, σε ηλικία 44 ετών. Επιλέξτε εδώ για την παρουσίαση.

Ο γνωστός σε όλους μας Σκωτσέζος επιστήμονας, εφευρέτης και μηχανικός, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, επιλογή του Α2, γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1847. Από μικρός εκπαιδεύτηκε να συνεχίσει το έργο του πατέρα του σχετικά με την παραγωγή ηχητικής ομιλίας από κωφά άτομα. Δίδαξε σε πολλά γνωστά πανεπιστήμια, ενώ το 1872 άνοιξε δική του σχολή εκπαίδευσης καθηγητών για κωφάλαλους. Η σημαντικότερη εφεύρεση του ήταν, το 1875, ο πολλαπλός τηλεγράφος, το γνωστό σε όλους μας τηλέφωνο. Ακολούθησε η εφεύρεση του φωτόφωνου το 1879. Ήδη από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ξεκίνησαν οι προσπάθειες για τη δημιουργία μίας συσκευής χωρίς καλωδιακή σύνδεση, οδηγώντας έτσι στα έξυπνα, σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, τα smartphones. Τίποτα από αυτά όμως δεν θα υπήρχε χωρίς την πρωτοπορία του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ. Επιλέξτε εδώ για την παρουσίαση.

Το Α3 πρότεινε ως ήρωα του μήνα τον Mark Mcmorris (Μαρκ Μακμόρρις). Γεννημένος στις 9 Δεκεμβρίου του 1993, ο Καναδός επαγγελματίας σνοουμπόρντερ είχε ένα σοβαρό ατύχημα στην προπόνησή του. Ένα άλμα του τον έριξε πάνω σε ένα πελώριο δέντρο, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο για 11 μήνες. Αυτό που έκανε εντύπωση στα παιδιά του Α3 είναι το πείσμα και η σκληρή δουλειά του αθλητή, καθώς κατάφερε με επίμονη προπόνηση να βγει 3ος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018. Σήμερα έχει κατακτήσει δύο χάλκινα Ολυμπιακά μετάλλια και επτά χρυσά, έξι ασημένια και τρία χάλκινα στα Χ Games. Τέλος, έχει αναδειχθεί δεύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής το 2013. Επιλέξτε εδώ για την παρουσίαση.

Το Β1 προέκρινε ως ήρωα του μήνα τον άσημο πυροσβέστη, μέχρι τον τραγικό Ιούλιο του 2018, Αντρέα Δημητρίου. Ο Δημητρίου ενώ προσπαθούσε να σβήσει τις φωτιές στο Μάτι της Αθήνας, έμαθε πως η γυναίκα του και ο έξι μηνών γιος τους έχαναν τη ζωή τους από τις φλόγες. Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου ενημερώθηκε από την υπηρεσία του να πάει στο σημείο της πυρκαγιάς και έτσι βιαστικός αποχαιρέτησε -ελπίζοντας για λίγες μόνο ώρες- την οικογένειά του. Αργότερα ένας συνάδερφός του τον πληροφόρησε πως η πυρκαγιά πλησίαζε προς το σπίτι του. Η πρώτη επικοινωνία που είχε ο Αντρέας με τη γυναίκα του ήταν επιτυχής και τους προειδοποίησε σχετικά με τον κίνδυνο. Αργότερα, όμως, οι αναπάντητες κλήσεις που άφηνε στη γυναίκα του τον ανησύχησαν ιδιαίτερα. Τελικά, κατευθύνθηκε προς το Νοσοκομείο Παίδων, όπου τον ενημέρωσαν για τον χαμό του μικρού γιου του. Έπειτα από μόλις δώδεκα μέρες έφυγε από τη ζωή και η γυναίκα του. Ο Αντρέας Δημητρίου με 48 ψήφους αναδείχθηκε ο ήρωας του μήνα Νοεμβρίου. Επιλέξτε εδώ για την παρουσίαση.

Το Β2 επέλεξε να παρουσιάσει ως ήρωα του μήνα τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ο Τσιτσιπάς γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1998 στην Αθήνα και είναι επαγγελματίας τενίστας. Πριν καν συμπληρώσει τα 18 του χρόνια κατάφερε να ανέβει στην κορυφή του κόσμου, ως πρώτος στην κατηγορία juniors, και είχε ήδη στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Είναι ο μόνος Έλληνας που έχει μπει στους εκατό καλύτερους τενίστες του κόσμου και ο πρώτος, και μέχρι σήμερα ο μοναδικός, που κατέκτησε τίτλο Γκραν Σλαμ καθώς και πολλά άλλα βραβεία. Αποτελεί πρότυπο για όλους τους νέους που έχουν όνειρα και θέλουν να τα κυνηγήσουν. Επιλέξτε εδώ για την παρουσίαση.

Η επιλογή του Β3
ήταν ο Στάνλεϊ Μάρτιν Λίμπερ, γνωστότερος ως Σταν Λη. Γεννήθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης το 1922 και πέθανε στις 12 Νοεμβρίου του 2018 σε ηλικία 95 ετών. Ο Σταν Λη είναι ο δημιουργός πολλών αγαπημένων χαρακτήρων κόμικς, όπως του Spider-man, του Incredible Hulk, του Iron-man και πολλών άλλων. Πέρα όμως από τους γνωστούς μας σούπερ ήρωες, ο Λη πρόσφερε και φιλανθρωπική έργο ιδρύοντας ένα ίδρυμα επικεντρωμένο στην παιδεία, τη μείωση του αναλφαβητισμού. Όπως μας είπε το Β3, ο Σταν Λη μπορεί να μην είναι ένας ήρωας, αλλά δημιούργησε πολλούς χάρτινους ήρωες που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε! Επιλέξτε εδώ για την παρουσίαση.