e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ Τάξης του Αρσάκειου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του μαθήματος της Γεωγραφίας, επισκέφτηκαν τον Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Σταθμός ιδρύθηκε το 1978 και υπάγεται στον Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Κύρια αποστολή του είναι η συνεχής παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας του ελλαδικού χώρου και των γύρω περιοχών, με σκοπό την ενημέρωση της πολιτείας όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από καταξιωμένες σεισμολόγους στους χώρους καταγραφής των σεισμών από τους σεισμογράφους και στους χώρους επεξεργασίας των σεισμών από τους υπολογιστές. Στο τέλος παρακολούθησαν παρουσίαση με τίτλο «Η δημιουργία των σεισμών και η αντιμετώπισή τους».

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα για φαγητό, στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου όπου ξεναγήθηκαν στην έκθεση με θέμα: «Η Στρατιά της Ανατολής Ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη». Πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας ιστορική έκθεση που ως θεματική της έχει τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από τα μάτια των στρατιωτών του πολυεθνικού στρατού που έζησε στη Θεσσαλονίκη εν αναμονή για τη μάχη. Μια Θεσσαλονίκη αποτυπωμένη σε υπέροχες ακουαρέλες από τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες ζωγράφους/στρατιώτες, που διέσωσαν απόψεις της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων της, αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά, οθωμανικά μνημεία, μονές και τοπία του Αγίου Όρους, την καθημερινότητα, τους ανθρώπους της και τα επαγγέλματά τους, την ποικιλία ενδυμασιών και στολών τους, και τέλος τον ίδιο τον πόλεμο. Οι μαθήτριες και οι μαθητές περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους και στη συνέχεια μέσα από διαδραστικό παιχνίδι ζωγράφισαν ομαδικά, φτιάχνοντας τη δική τους ιστορία σα να ήταν στρατιώτες εκείνης της εποχής.