e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τρίτη 7 Μαρτίου οι μαθητές τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στο θέατρο των Σχολείων μας για να αναδείξουν τον «Ήρωα τού Μήνα». Το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο τής μαθητικής μας κοινότητας οργάνωσε την εκδήλωση και κάλεσε τους εκπροσώπους των τμημάτων να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.
Το Α΄1 μάς γνώρισε τον Ντέσμοντ Ντος. Ο Ντος -για την ζωή τού οποίου πρόσφατα κυκλοφόρησε ταινία- ήταν Αμερικανός στρατιώτης στο μέτωπο εναντίον των Ιαπώνων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ντος, πιστός στις αρχές του, παρά την πολύπλευρη πίεση και τις απειλές που δεχόταν, αρνήθηκε να φέρει όπλο και πολέμησε άοπλος, σώζοντας 100 περίπου συμπατριώτες του και έναν εχθρό. Για την παρουσίαση πατήστε εδώ.
Τον Τσάρλι Τσάπλιν πρότεινε το Α΄2. Τον ηθοποιό που δημιούργησε και ενσάρκωσε στον κινηματογράφο τη φιγούρα τού Σαρλώ, αντισυμβατικού, γκαφατζή, φαινομενικά αποτυχημένου και περιθωριακού, αλλά έτοιμου να βοηθήσει όποιον αδύνατο συναντούσε, να εναντιωθεί στους άδικους -όσο ισχυροί και αν ήταν- να συγκινήσει με τον βαθύ και ειλικρινή ανθρωπισμό του.
Ξεχωριστή στιγμή στον παγκόσμιο κινηματογράφο αποτελεί και η διακωμώδηση τού ναζισμού και τού Χίτλερ (σε εποχές παντοδυναμίας του) στον «Μεγάλο Δικτάτορα» τού Τσάπλιν.
Η παρουσίαση είναι διαθέσιμη εδώ.
Το αληθινό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων ανέδειξε το Α΄3 με την επιλογή τής Νίκι Χάμπλιν και τής Άμπεϊ Ντ’ Αγκοστίνο. Η Νεοζηλανδέζα και η Αμερικάνα αθλήτρια έλαβαν μέρος ως δρομείς αντοχής στους περυσινούς Ολυμπιακούς τού Ρίο. Σε μια στροφή τού δρόμου οι δύο αθλήτριες μπερδεύτηκαν μεταξύ τους και έπεσαν. Αμέσως προσπάθησε η μία να σηκώσει και να ενθαρρύνει την άλλη. Έτσι κατάφεραν και τερμάτισαν μαζί, τελευταίες, αλλά πρώτες στην καρδιά μας και στην ιστορία τού αθλητισμού.
Για την παρουσίαση πατήστε εδώ.
Το Β΄1 δημιούργησε μια λυρική παρουσίαση τού προσώπου τής Μητέρας. Με ποίηση, μελωδία και προσεγμένες εικαστικές επιλογές συνέθεσε μια πρωτότυπη παρουσίαση, που έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε πατώντας εδώ.
Επιλογή τού Β΄2 ήταν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», η γνωστή παγκόσμια ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που υπηρετεί τον πάσχοντα άνθρωπο σε όλα τα μήκη και πλάτη τής γης, ιδιαίτερα, όμως, εκεί που απουσιάζει ο οργανωμένη κρατική περίθαλψη.
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» -ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες- αντιμετωπίζουν όλες τις δυσκολίες αποκλειστικά με την ενίσχυση των ιδιωτών υποστηρικτών τους, χωρίς να δέχονται οποιαδήποτε κρατική ή επίσημη βοήθεια, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο την πλήρη αυτονομία τους έναντι οποιασδήποτε πολιτικής, οικονομικής ή άλλης εξάρτησης.
Η παρουσίαση τού Β΄2 είναι διαθέσιμη εδώ.
Τον Απόστολο Αρσάκη προέβαλε το Β΄3 ως "Ήρωα τού Μήνα". Ο Αρσάκης, homo universalis τού 19ου αιώνα, διακρίθηκε στην ιατρική, την επιχειρηματικότητα, τη λογοτεχνία και την πολιτική. Άνθρωπος φιλελεύθερων αρχών δημιούργησε με τη δωρεά του στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία το 1850 τα Αρσάκεια Σχολεία, πρότυπα σχολεία θηλέων, σε μια εποχή που η εκπαίδευση των Ελληνίδων δεν ήταν καθόλου αυτονόητη. Ο Αρσάκης μπορεί να προβληθεί στις μέρες μας ως υπόδειγμα κοινωνικού ανθρώπου, ανθρώπου που διαθέτει τη μεγάλη του περιουσία στην υπηρεσία τού κοινωνικού συνόλου και όχι στο όραμα ενός ατομικού ευδαιμονισμού.
Για την παρουσίαση πατήστε εδώ.
Το Γ΄1 προέβαλε όσους αναδεικνύονται ήρωες στην εποχή τής κρίσης. Όσους αγωνίζονται καθημερινά να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας των επιχειρήσεών τους, να ενισχύσουν τη δουλειά τους με τιμιότητα και εργατικότητα, να κρατήσουν το βλέμμα και το ήθος τους καθαρό παρά τους πολύπλευρους και έντονους πειρασμούς.
Την παρουσίαση μπορείτε να τη δείτε εδώ.
Την οργάνωση «Λευκά Κράνη» (White Helmets) πρότεινε το Γ΄2. Η οργάνωση αποτελείται από Σύρους κυρίως διασώστες και ενεργοποιείται στη μαρτυρική Συρία τού φρικτού εμφυλίου πολέμου των τελευταίων έξι ετών. Έχει ως έργο της τον εντοπισμό και τη διάσωση θυμάτων στα πεδία των μαχών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή πολιτικής παράταξης, και μετρά μέχρι τώρα πολλές απώλειες, καθώς οι διασώστες δεν φείδονται ούτε της ζωής τους προκειμένου να φέρουν σε πέρας τον στόχο τους.
Για την παρουσίαση πατήστε εδώ.
Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ακολούθησε η ψηφοφορία για την ανάδειξη τού "Ήρωα τού Μήνα".
Για πρώτη φορά η πρώτη επιλογή πλειοψήφησε μόνο με μία ψήφο διαφορά από τη δεύτερη!
Έτσι τα «Λευκά Κράνη» έλαβαν τον τίτλο τού "Ήρωα τού Μήνα" για τον Μάρτιο 2017 με 42 ψήφους έναντι 41 των Χάμπλιν και Ντ’Αγκοστίνο.
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τις πρωτότυπες και εμπνευσμένες προτάσεις τους.