e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου οι μαθητικές κοινότητες τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης παρουσίασαν τον δεύτερο εφετινό «Ήρωα τού Μήνα» στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση, που κύλησε σε έντονο ρυθμό, διακρίθηκε για τις πολύ προσεγμένες επιλογές προσωπικοτήτων αλλά και για τις πρωτότυπες και καλοδουλεμένες παρουσιάσεις. Παρουσιάσεις που συνταίριαζαν τον προφορικό λόγο με την εικόνα των Power Point, το δρώμενο με τον στοχασμό, το κέφι με τη λογική τεκμηρίωση των επιλογών.
Πρώτες τον λόγο πήραν οι μαθήτριες τού Α΄1 για να παρουσιάσουν τον Μαχάτμα Γκάντι, κορυφαία μορφή τού αντιαποικιακού αγώνα και ηγέτη τής ινδικής ανεξαρτησίας από τη Μεγάλη Βρετανία. Ο Γκάντι προτάθηκε όχι μόνο ως ένας ήρωας τής σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, αλλά και ως μια βαθιά ηθική προσωπικότητα, ένα παράδειγμα εφαρμογής των αρχών τής μη βίας και τής αλληλοκατανόησης των ανθρώπων μέσω τής αποδοχής τού διαφορετικού.
Ακολούθησε το Α΄2 με τον Γερμανό Όσκαρ Σίντλερ. Ο ήρωας που επέλεξε το Α΄2, γνωστός κυρίως μέσα από την πολυβραβευμένη ταινία «Η λίστα του Σίντλερ», μπόρεσε μέσα στα ζοφερά χρόνια τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου να αποστασιοποιηθεί από την απάνθρωπη ιδεολογία τού ναζισμού που είχε κατακλύσει τη χώρα του, να διακρίνει την αλήθεια τού ανθρωπισμού από την πλάνη τής τυφλής δύναμης και τής τυραννικής εξουσίας, και να σώσει χιλιάδες Εβραίους από βέβαιο θάνατο, με τεράστιο προσωπικό οικονομικό κόστος. Ένας από τους ανθρώπους που τίμησε  την ανθρώπινη ιδιότητά του...
Σειρά είχε το Α΄3, το οποίο επέλεξε τους δημιουργούς τής Google Λάρρυ Πέιτζ και Σεργκέι Μπρίν, δύο εφευρέτες και καινοτόμοι επιχειρηματίες που διευκόλυναν την πρόσβασή μας στην πληροφόρηση. Οι μαθητές τού Α΄3 εστίασαν την προσοχή τους, επίσης, στην εργατικότητα των δύο εφευρετών αλλά και στις περιβαλλοντικές και τις φιλανθρωπικές δράσεις που αναλαμβάνουν συχνά οι δύο δημιουργοί τής Google.
Περνώντας στη Β΄ τάξη, το Β΄1 μας πρότεινε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Τον κορυφαίο μαύρο αμερικανό αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης για την προσπάθειά του να κερδίσουν οι μαύροι συμπολίτες του ίσα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα στις Η.Π.Α. τής δεκαετίας του ’60. Ο Κίνγκ επέλεξε να δώσει τον αγώνα του,  έναν αγώνα που τον σφράγισε με το αίμα του, μόνο με ειρηνικά μέσα.
Επιλογή τού Β΄2 η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεότερη βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης, παγκόσμιο σύμβολο τού αγώνα των κοριτσιών για μόρφωση και απελευθέρωση από προκαταλήψεις αιώνων. Η Μαλάλα συγκίνησε την υφήλιο όταν έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης των Ταλιμπάν τού Πακιστάν, επειδή δεν υπάκουε στις απειλές τους να εγκαταλείψει το σχολείο στο οποίο φοιτούσε. Η Μαλάλα επέζησε και από τότε έθεσε ως στόχο ζωής την ενημέρωση τής διεθνούς κοινότητας για τη γυναικεία εκπαίδευση σε χώρες με παράδοση στη γυναικεία καταπίεση.
Το Β΄3 παρουσίασε τον Ρενέ Γκοσινύ, δημιουργό πολλών ηρώων των κόμιξ τού 20ού αιώνα. Ο Γκοσινύ κατέκτησε το νεανικό, και όχι μόνο, κοινό με τις αγέραστες μορφές τού Αστερίξ, τού Λούκυ Λουκ, τού Μικρού Νικόλα και τού Ιζνογκούντ. Και με αυτές έπλασε ολόκληρους κόσμους, με την επιστημονική τους τεκμηρίωση και τις χιουμοριστικές αναφορές τους στην πραγματικότητα τού 20ού αιώνα. Καλλιτέχνης που συνέδεσε τη φαντασία με την ιστορία, μετατρέποντας ακόμη και το σκοτάδι τής ανθρώπινης ψυχής (Ιζνογκούντ) σε ευκαιρία απελευθερωτικού χιούμορ. Η παρουσίαση τού Γκοσινύ από το Β΄3 διανθίστηκε, μάλιστα, από την παρουσία τού ίδιου τού… Αστερίξ, ο οποίος σε άψογα Γαλλικά απευθύνθηκε στους μαθητές και επευφημήθηκε!
Ο αρχιεπίσκοπος τής Νότιας Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου, βραβευμένος και αυτός με το Νόμπελ Ειρήνης το 1984 και συνοδοιπόρος τού Νέλσονα Μαντέλα στον αγώνα εναντίον τού ρατσισμού, αποτέλεσε την επιλογή τού Γ΄1. Ο Τούτου πρωτοστάτησε στην πολύχρονη προσπάθεια των μαύρων τής Νότιας Αφρικής να αντισταθούν στο καθεστώς τού απαρτχάιντ που επέβαλαν οι λευκοί άποικοι, αλλά και σε κάθε διεκδίκηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων απανταχού τής γης. Ο Τούτου ήταν η πρώτη προσωπικότητα διεθνούς κύρους που αναγνώρισε την προσφορά των Ελλήνων νησιωτών στη διάσωση και τη φιλοξενία των προσφύγων τής συριακής κρίσης.
Το Γ΄2 εξέπληξε ευχάριστα τους μαθητές, τόσο με την επιλογή τού Ντιν Χασάμοβιτς, εφευρέτη τού προγράμματος Autocorrect, όσο και με την πρωτότυπη και χιουμοριστική παρουσίασή του. Η παρουσίαση χαρακτηριζόταν από συνεχή διάλογο με το κοινό, το οποίο πρόθυμα ανταποκρινόταν στις ερωτήσεις των εκπροσώπων τού Γ΄2.
Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ακολούθησε η ψηφοφορία για την ανάδειξη τού «Ήρωα του μήνα» για το Σχολείο μας.
Η ψηφοφορία ανέδειξε νικητή τον Ρενέ Γκοσινύ, με 41 ψήφους, επιβραβεύοντας τη αναζωογονητική δύναμη τής φαντασίας στην ιστορία και την καθημερινότητά μας.
Δείτε την παρουσίαση εδώ.