e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Κινηματογράφου, που στεγάζεται στην αποθήκη Α΄ στο λιμάνι τής Θεσσαλονίκης.
Το Μουσείο Κινηματογράφου ξετυλίγει την ιστορία τού ελληνικού σινεμά ξεκινώντας από τις πρώτες προσπάθειες των αρχών τού 20ού αιώνα με τους αδελφούς Μανάκια, συνεχίζοντας με το βουκολικό δράμα και το κωμειδύλλιο τού πρώτου μισού τού 20ού αιώνα, τον νεοελληνικό ρεαλισμό που ακολούθησε την κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο, τις κωμωδίες και τα μιούζικαλ ηγετικών Ελλήνων παραγωγών που σημάδεψαν τη δεκαετία τού 1960, τον νέο ελληνικό κινηματογράφο, που εμφανίστηκε στις αρχές τής δεκαετίας τού 1970 και χαρακτηρίστηκε ως «κινηματογράφος των δημιουργών», και καταλήγει στις ταινίες που παίζονται σήμερα στις αίθουσες.
Τα παιδιά, αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους τού μουσείου και ενημερώθηκαν για τη δημιουργία και την εξέλιξη τού ελληνικού κινηματογράφου, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βγαίνω στο φως». Σε μια βιωματική πορεία οι μαθητές γνώρισαν τα πειράματα και τους προδρόμους που οδήγησαν στη δημιουργία τής πρώτης κινηματογραφικής μηχανής.
Μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, επίσης, αφουγκράστηκαν τα μυστικά τού κινηματογραφικού λόγου (εικονογράφηση τού σεναρίου, είδη πλάνων, γωνίες λήψης) μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα “green screen”.
Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες, έφτιαξαν το δικό τους σενάριο και γύρισαν μια ταινία μικρού μήκους.