e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης από την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής τού «Ήρωα τού μήνα», τού πρώτου για τη σχολική χρονιά 2016-2017. Το δεκαπενταμελές συμβούλιο οργάνωσε εκδήλωση στο θέατρο των Σχολείων, όπου συγκεντρώθηκε το σύνολο τής σχολικής κοινότητας για να παρακολουθήσει τις προτάσεις των μαθητὠν των οκτώ τμημάτων και να αναδείξει τον «Ήρωα τού Νοεμβρίου 2016».
Οι παρουσιάσεις έγιναν κατά σειρά… αρχαιότητας των τμημάτων. Έτσι, πρώτοι παρουσίασαν οι Νίκος Βάμβουρας και Νίκος Βιολίδης από το Γ΄1  την πρόταση τής τάξης τους για τον Μπαράκ Ομπάμα, τον απερχόμενο πρόεδρο των Η.Π.Α., που μόλις είχε ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας, κατά δήλωσή του, το όνειρό του να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον τόπο που γέννησε τη Δημοκρατία και ανέδειξε οικουμενικές και διαχρονικές αξίες για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό.
Οι Νίκος Σαρρής, Άγγελος Ταχτατζής, Χρήστος Τούλιος, Κωνσταντίνος Τραγιαννίδης και Νίκος Τσενικίδης εκ μέρους τής Γ΄2 τάξης πρότειναν τον Δημήτρη Διαμαντίδη, διεθνή καλαθοσφαιριστή και αρχηγό τού Παναθηναϊκού, που εφέτος αποχώρησε από το άθλημα. Ο Διαμαντίδης, κάτοχος δύο μεταλλίων με την Εθνική Ομάδα, πολλών πρωταθλημάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη και πολλών ατομικών τίτλων, προβλήθηκε ως υπόδειγμα αθλητικού –αλλά και προσωπικού– ήθους και ως πρότυπο για όλους τους νέους αθλητές.
Τον Σιγκάτρα Μίτρα, με το ρηξικέλευθο πείραμα «Τρύπα στον τοίχο - Hole in the wall education project» που πραγματοποίησε στην Ινδία, επέλεξαν οι μαθητές τού Β΄1 τμήματος και παρουσίσαν οι Γεωργία Ακριτοπούλου, Θοδωρής Δακουράς, Ειρήνη Ηλιάδου, Στρατής Καρούλης και Αιμίλιος Κερμανίδης. Ο Σιγκάτρα Μίτρα, καθηγητής Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο τού Newcastle τής Αγγλίας, απέδειξε πως ακόμη και τα πιο φτωχά και αμόρφωτα παιδιά τής Ινδίας μπορούν να διευρύνουν απρόσμενα τους ορίζοντες τής γνώσης τους μέσω των υπολογιστών και τού διαδικτύου, έστω κι αν δεν έχουν καμία σχετική εκπαίδευση σε αυτά.
Όλους τούς Έλληνες παραολυμπιονίκες των Αγώνων τού Ρίο συγκέντρωσαν και ανέδειξαν οι εκπρόσωποι τού Β΄2  Νικόλας Κώστα, Παύλος Νανούσης, Σταύρος Παπαχρήστος, Χρήστος Παπαχρόνης και Αντώνης Πατεράκης. Όλους αυτούς που ξεπέρασαν τη σωματική τους αναπηρία και αναδείχθηκαν στο φαινομενικά πιο αντίξοο για αυτούς πεδίο δράσης, τον αθλητισμό. Αυτούς τους ανθρώπους που αναπλήρωσαν πολλές φορές με τη δύναμη τής ψυχής τους τις ελλείψεις τού κορμιού τους.
Την ολυμπιονίκη τής σκοποβολής Άννα Κορακάκη πρόβαλαν οι Δημήτρης Ποντικάκης, Αντωνία Σιδηροπούλου, Νεφέλη Σπυριδωνίδου, Ελένη Τούλιου και Ελευθερία Τσιρανίδου εκ μέρους τής Β΄3 τάξης. Η Άννα Κορακάκη είναι η πρώτη Ελληνίδα που κατακτά δύο μετάλλια (χρυσό και χάλκινο) σε Ολυμπιάδα, μόλις στα είκοσί της χρόνια, ξεπερνώντας πλήθος δυσκολίες και εμπόδια κατά τη διάρκεια τής προετοιμασίας της.
Προχωρώντας στην Α΄ Γυμνασίου, οι Στρατής Αηδονίδης, Γιάννης Αρχοντόγλου, Νίκος Γεωργάκης και Θωμάς Δούρος παρουσίασαν ως Ήρωα του Μήνα τον Φρέντερικ Μπάντιγκ, αμερικανό γιατρό και ευρετή τής ινσουλίνης, που επέλεξαν οι μαθητές τού Α΄1 τμήματος. Με την ανακάλυψή του ο Μπάντιγκ έσωσε εκατομμύρια ανθρώπων που έπασχαν και πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Οι μαθητές τής Α΄2 τάξης πρωτοτύπησαν επιλέγοντας την οργάνωση «Make a Wish», που μεριμνά για την πραγματοποίηση ευχών σε παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Την παρουσίαση ανέλαβαν οι Νίκος Κουγιανός, Ειρήνη Μητακίδου, Άννα Μιχαηλίδου, Μαρία Ναθαναηλίδου, Νικόλας Όψιμος και Βαγγέλης Τυμπανίδης. Η πραγματοποίηση τής ευχής τους, μέσα στη σκληρή δοκιμασία τους, αποτελεί για αυτά τα παιδιά όχι μόνο μια στιγμή χαράς και ανακούφισης, αλλά απτή έκφραση συμπαράστασης στον δύσκολο αγώνα τους, που στερεώνει την ελπίδα για ζωή.
Τέλος οι Ελένη Σαρρή, Ηλίας Σαχινίδης, Στέλλα Τουλγαρίδου, Βασιλική Τραμπούκη, Στέλλα Τσαβλή και Άννα-Μαρία Υφαντή από το Α΄3 προέτρεψαν τους συμμαθητές τους να ψηφίσουν τον Πωλ Πογκμπά, Γάλλο διεθνή ποδοσφαιριστή τής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όχι φυσικά για το ποδοσφαιρικό του ταλέντο και τα κατορθώματά του στα γήπεδα, αλλά για τη φιλανθρωπική δράση που έχει αναλάβει στο Αφγανιστάν και στην Τανζανία –μια δράση αθόρυβη, αλλά πολύ ουσιαστική.
Ακολούθησε η ψηφοφορία μαθητών και καθηγητών, που ανέδειξε με 44 ψήφους ως «Ήρωα τού Νοεμβρίου 2016» για το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Επόπτρια των Σχολείων τής Φ.Ε. κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, η οποία εξήρε τον παιδαγωγικό χαρακτήρα τού θεσμού, προτρέποντας τους μαθητές και τις μαθήτριες να μην πάψουν να αναζητούν θετικά πρότυπα στη ζωή τους, αλλά και να τα προβάλλουν στον περίγυρό τους όσο πιο άρτια και ουσιαστικά γίνεται.