e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Μαθητές τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο 1ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο - Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (1st ATSMUN)  με θέμα «Ξενοφοβία και Ρατσισμός», το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών, από 19 έως 21 Φεβρουαρίου 2016.
Στο συνέδριο συμμετείχαν 350 μαθητές  Γυμνασίου και Λυκείου, σε ρόλο διπλωματών, από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Το συνέδριο λειτούργησε ως προσομοίωση των εργασιών τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα, προσομοιώθηκαν οι εργασίες των επιτροπών τής Γενικής Συνέλευσης, τού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τού Συμβουλίου Ασφαλείας τού Ο.Η.Ε.
Σύμφωνα με τους κανόνες τού MUN, οι μαθητές συζήτησαν αποκλειστικά και μόνο στα Αγγλικά, την επίσημη γλώσσα τού συνεδρίου, εκπροσωπώντας μια χώρα που δεν ήταν η δική τους, όπως ακριβώς θα έπραττε ένας πραγματικός διπλωματικός αντιπρόσωπος στο πλαίσιο μιας Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπλέον, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να βελτιώσουν τις ρητορικές τους ικανότητες, να τελειοποιήσουν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα και να υιοθετήσουν τον διάλογο ως μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών.
Κατά τη διάρκεια τού 1ου ATSMUN, οι μαθητές τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωποι τής Εσθονίας διερεύνησαν την πολιτική τής χώρας σε θέματα ημερήσιας διάταξης, ταυτίστηκαν με ηγετικούς ρόλους και δημιούργησαν συμμαχίες για να προτείνουν συναινετικές λύσεις με τη μορφή ψηφισμάτων.
Μεταξύ άλλων, συζήτησαν διεξοδικά φλέγοντα ζητήματα όπως: τα βιοχημικά όπλα και η τρομοκρατία που ασκείται μέσα από αυτά, το ζήτημα τού Nagorno Karabakh, η κατάσταση στη θάλασσα τής Ν. Κίνας, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη στρατιωτική οργάνωση Boko Haram στη Νιγηρία, η ποινική ευθύνη των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών και των εμπειρογνωμόνων σε ειρηνευτικές αποστολές, η θέσπιση παγκόσμιου νομοθετικού πλαισίου για την αποτροπή παραβιάσεων των δικαιωμάτων τής ιδιωτικής ζωής τού ατόμου μέσω των νέων Τεχνολογιών Πληροφοριών, οι συντονισμένες στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης και η παγκόσμια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση τής φοροδιαφυγής και τής φορολογικής απάτης και η νομιμότητα των οικονομικών κυρώσεων βάσει τού διεθνούς δικαίου.
Στην Επιτροπή Ad Hoc για την εξάλειψη τής ξενοφοβίας και τού ρατσισμού συζητήθηκε το θέμα τής δημιουργίας πλαισίου διακρατικής θρησκευτικής ανοχής και σεβασμού για την αντιμετώπιση τού θρησκευτικού εξτρεμισμού, καθώς και το θέμα τής αντιμετώπισης τού αυξανόμενου εθνικισμού και τής ξενοφοβίας στην Ευρώπη.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε την αντιτρομοκρατική στρατηγική τής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών τού Ισλαμικού Κράτους και άλλων ομάδων Τζιχαντιστών και τη σφυρηλάτηση νέων συμμαχιών και εξωτερικών συνεργασιών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών γεγονότων.
Οι 7 μαθητές τής Γ΄ τάξης που πήραν μέρος, εκπροσωπώντας την Εσθονία ήταν οι: Βαλαριστού Άννα (Ad Hoc Committee), Γουλή Χρυσαλίνα (Special Political and Decolonization Committee), Ζουζέλη Ηλιάνα (Social Humanitarian and Cultural Committee), Καράταγλη Αφροδίτη (καλύτερη εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Best Delegate in the EC), Κατσάνου Σμαράγδα (Economic and Social Council – Estonian Ambassador), Νεοφύτου Παναγιώτης (Disarmament and International Security Committee) και Χριστοφορίδης Αχιλλέας (Legal Committee).
Την αντιπροσωπία των μαθητών καθοδήγησε και συντόνισε η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Βασιλική Κωσταρά.
Την αποστολή στο συνέδριο συνόδευσαν οι καθηγήτριες Αγγλικών κ. Βασιλική Κωσταρά και Αικατερίνη–Κυριακή Κυριακίδου.