e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου οι μαθητές τής Α΄  τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο τής 4ης διδακτικής επίσκεψης, επισκέφθηκαν το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.
Οι μαθητές, αφού χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, συμμετείχαν στο διαδραστικό παιχνίδι ρόλων «Ένας ποταμός, ένας τροχός… μια ιστορία». Η περιπέτεια διαδραματίζεται λίγο μετά το 1774 και τη συνθήκη τού Κιουτσούκ Καϊναρτζή, οπότε –με την ανάπτυξη τού εμπορίου– εισάγεται νέα τεχνολογία από το εξωτερικό. Τα παιδιά βρέθηκαν στη θέση φανταστικών εμπόρων τής εποχής και κλήθηκαν να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά μηχανών που είδαν από το ταξίδι τους στην Ευρώπη.
Μέσα, λοιπόν, από μια... οδύσσεια, αποκόμισαν όχι μόνο την τεχνική γνώση αλλά και τη γνώση τής ανθρωπογεωγραφίας, των εθίμων και των συνθηκών που διαμόρφωσαν έναν ολόκληρο πολιτισμό. Προσπαθώντας να φέρουν εις πέρας το ζητούμενο τής ιστορίας στην οποία μετείχαν, καλλιέργησαν την κριτική τους σκέψη και βρήκαν λύσεις, ώστε να ξεπεράσουν τα εμπόδια που εμφανίστηκαν στον δρόμο τους κατά τη διάρκεια τής εικονικής αυτής περιπέτειας.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες κ. Αναστασία Γκίνη και Μαίρη Ματσούκα και οι καθηγητές κ. Εμμανουήλ Γεωργάκας και Βασίλειος Ι. Τεμπερεκίδης.