e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τής ερευνητικής εργασίας (Project) τής Ζώνης Πολιτισμού με θέμα «Ερευνώ τον κόσμο γύρω μου με τη βοήθεια των φυσικών επιστημών», μαθητές τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσαν τις προσωπικές τους εργαστηριακές έρευνες για τον ατμοσφαιρικό αέρα, που πραγματοποίησαν στο εργαστήριο τού Σχολείου με την καθοδήγηση τής καθηγήτριας τους κ. Γεωργίας Στεφανίδου. Στη συνέχεια, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 επισκέφθηκαν το Τμήμα Χημείας τού ΑΠΘ και συγκεκριμένα τον Τομέα Φυσικής, Αναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας. Εκεί ενημερώθηκαν από τη διευθύντρια τού τμήματος, καθηγήτρια κ. Δήμητρα Βουτσά, για τους τρόπους έρευνας που πραγματοποιούνται, από τους πλέον ειδικούς με τα καταλληλότερα όργανα, στον ατμοσφαιρικό αέρα και συγκεκριμένα στην ποιοτική και την ποσοτική σύσταση των ρυπαντών που περιέχει.
Κατόπιν οι μαθητές επισκέφθηκαν το Τμήμα Εργαστηριακών Ελέγχων Ύδρευσης και Περιβάλλοντος τής Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ A.E.) και ενημερώθηκαν από την κ. Μαριάνθη Τσίρτου, προϊσταμένη τού τμήματος, για τον ημερήσιο, περιοδικό και πλήρη έλεγχο τής ποιότητας τού πόσιμου νερού ως προς τις παραμέτρους που προσδιορίζουν την καταλληλότητά του, από τις πηγές υδροληψίας, τα σημεία που τίθενται στην κατανάλωση έως το δίκτυο διανομής. Επιπλέον ενημερώθηκαν για τη φροντίδα, τον έλεγχο και τη μέθοδο απολύμανσης τού πόσιμου νερού.
Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από αυτά που άκουσαν και είδαν. Σίγουρα κατάλαβαν πόσα πολλά πράγματα έχουν να μάθουν και να κατανοήσουν ακόμα γι' αυτό που βρίσκεται γύρω τους. Επίσης συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που καθημερινά εργάζονται για το κοινό καλό.