e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, στις 12 Νοεμβρίου 2015 ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο.
Ο μαθητής τής Α΄1 τάξης Απόστολος Βεκόπουλος γράφει για την επίσκεψη:
"Την περασμένη εβδομάδα η τάξη μας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο τής Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.
Αρχικά επισκεφθήκαμε το μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το οποίο παρουσιάζει ζωντανά τον αγώνα των Μακεδονομάχων, και παλαιότερα στέγαζε το ελληνικό προξενείο. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορία τού τόπου μας μέσα από τα πολλαπλά εκθέματα και την ενδιαφέρουσα ξενάγηση. Το πατριωτικό μας συναίσθημα αναζωπυρώθηκε, καθώς μαθαίναμε για την ιστορία τού Παύλου Μελά, ο οποίος εγκατέλειψε την ήρεμη και ευτυχισμένη του ζωή για να βοηθήσει τα σκλαβωμένα αδέλφια του στη Μακεδονία. Όλη η περιήγηση-ξενάγηση πραγματοποιήθηκε με τη μορφή παιχνιδιού, κατά το οποίο οι μαθητές έλυναν γρίφους και αποκρυπτογραφούσαν συνθήματα.
Το δεύτερο μέρος τής επίσκεψης περιελάμβανε το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Εκεί ήρθαμε σε επαφή με θρησκευτικά σύμβολα και έννοιες και. μεταξύ άλλων. γνωρίσαμε το Σύμβολο τής Πίστεως μέσα από εικόνες, καθώς και τη σημασία τού Δωδεκαόρτου. Ανακαλύψαμε, μέσα από περίτεχνες εικόνες, την τέχνη τής βυζαντινής αγιογραφίας, εισχωρώντας στα κρυμμένα μυστικά της με τη βοήθεια τής ξενάγησης. Και όλα αυτά μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, την οποία δημιουργούσαν τα θαυμαστά εκθέματα τού Μουσείου.
Επιστρέφοντας στο σχολείο και διασχίζοντας τους πολύβουους δρόμους τής πόλης, συνειδητοποίησα ότι σε μια μεγάλη πόλη, που δείχνει τόσο άχαρη εκ πρώτης όψεως, υπάρχουν τόσα πολλά μέρη που δρουν σαν ανοιχτά βιβλία, προσφέροντας πολύτιμη γνώση. Γι' αυτό τον λόγο πρέπει κάποιος να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δίνεται και να αξιοποιήσει αυτές τις διδακτικές εξορμήσεις, όχι μόνο γιατί τον απομακρύνουν από τα προβλήματα τής καθημερινότητας, αλλά, κυρίως, επειδή μεταδίδουν με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο γνώσεις χρήσιμες για όλη του τη ζωή."