e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Θερινό Πρόγραμμα τού Αρσάκειου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης με τον τίτλο «Η μελέτη τής γης σε 5 ημέρες».Μια ομάδα 20 παιδιών Δημοτικού και Γυμνασίου (από το δικό μας και από άλλα σχολεία), είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με επιστήμονες που διαθέτουν  σπάνιες γνώσεις, αλλά συνάμα ήθος και ταπεινότητα, αρετές που τους κάνουν να αντιμετωπίζουν τα παιδιά των 13 έως 15 ετών με σεβασμό και συναίσθηση ότι αυτά θα είναι οι αυριανοί διάδοχοί τους στο χώρο τής επιστημονικής έρευνας.
Τα παιδιά,συγκεκριμένα, ξεκίνησαν τη γνωριμία τους με τον μαγικό κόσμο των γεωεπιστημών από τον Μετεωρολογικό Σταθμό τού Α.Π.Θ. Σύννεφα, βροχοπτώσεις, αστραπές, κεραυνοί, χαλάζι και λοιπά δεν κρύβουν πια μυστικά γι΄αυτά! Αλλά και ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις κλιματικές αλλαγές. Μέχρι και πρόγνωση καιρού για την επόμενη μέρα έκαναν.
Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στον υπέροχο κόσμο των ορυκτών και των πετρωμάτων. Έμαθανσε τι διαφέρουν τα ορυκτά από τα πετρώματα. Απέραντη μαγεία χρωμάτων και σχημάτων αποκαάλυψαν τα μικροσκόπια στα μάτια τους. Αλλά και ενημέρωση για την ιστορία τους είχαν, για τη σημασία τους στην καθημερινή μας ζωή, μέχρι και συζήτηση για τα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές τής κοντινής μας Χαλκιδικής.
Την τρίτη μέρα τα παιδιά έγιναν ακτινολόγοι, όχι όμως τού ανθρωπίνου σώματος, αλλά τού υπεδάφους.
Με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που χρησιμοποιούν οι γεωλόγοι, οι αρχαιολόγοι και οι άλλοι επιστήμονες, είδαν όσα κρύβει το υπέδαφος τού Πανεπιστημίου.
Στη συνέχεια έμαθαν για τις εξωγενείς δυνάμεις που διαμορφώνουν το ανάγλυφο και βοηθούν στον σχηματισμό βουνών, λιμνών, ποταμών και θαλασσών. Παράδειγμα από την ιστορία είναι τα «Στενά τής μάχης των Θερμοπυλών» που σήμερα δεν είναι πλέον στενά.
Την τέταρτη μέρα πραγματοποίσαν εκδρομή στη Σιάτιστα και στη Μηλιά των Γρεβενών και εξοικειώθηκαν με τον κόσμο τής παλαιοντολογίας και τα απολιθωμένα μαμούθ, που φιλοξενούνται στα μουσεία των δύο πόλεων. Τέλος, έμαθαν για τα 1000 είδη μανιταριών, που βρίσκονται στην περιοχή τής Δυτικής Μακεδονίας, καθώς τα Γρεβενά έχουν τον τίτλο «πόλη των μανιταριών».
Την τελευταία μέρα επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Σεισμολογίας τού Α.Π.Θ. και απάντησαν σε ερωτήματα, όπως πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν και η Γη, πώς εκδηλώνονται οι σεισμοί και τα ηφαίστεια, ποια προληπτικά μέτρα παίρνει ο άνθρωπος για να περιορίσει τις καταστροφικές τους συνέπειες και πώς οφείλουμε να αντιδράσουμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Ακολούθησε ξενάγηση στον Σεισμολογικό Σταθμό, εκεί όπου ευαίσθητα όργανα μετρούν σε βαθμούς ρίχτερ τα ξεσπάσματα τού εγκέλαδου.
Μετά από αυτό το υπέροχο ταξίδι γνωριμίας με τις Γεωφυσικές Επιστήμες, σοφότερα πλέον, συνέχισαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, καθώς η παρέα που έκαναν και ο απολαυστικός τρόπος με τον οποίο προσέγγισαν τον επιστημονικό κόσμο ήταν μέρος των διακοπών τους!
Ολόψυχες ευχαριστίες οφείλει το Σχολείο στους επιστήμονες τού Α.Π.Θ. κ. Κωνσταντία Τολίκα, (επίκουρη καθηγήτρια) και Κονδυλένια Βελίκου (υποψ. διδάκτορα),  Βασίλη Μέλφο (επίκουρο καθηγητή) και τους συνεργάτες του Ματίνα Καραγεωργίου (Msc), Κατερίνα Γιούρη (υποψ. διδάκτορα) και Χρήστο Στεργίου (υποψ. Μsc). Επίσης, στον κ. Παναγιώτη Τσούρλο (καθηγητή), τον κ. Γεώργιο Βαργεμέζη (αναπληρωτή καθηγητή), τον κ. Ηλία Φίκο (ΕΔΙΠ), τον κ. Κωνσταντίνο Βουβαλίδη (αναπληρωτή καθηγητή), τον κ. Γεώργιο Συρίδη (αναπληρωτή καθηγητή), την κ. Καλλιόπη Κολλιαδήμου (ΕΔΙΠ), την κ. Ευαγγελία Τσουκαλά (αναπληρώτρια καθηγήτρια) και τον κ. Γιώργο Καρακαΐση (καθηγητή).
Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές τού Σχολείου κ. Βασίλης Τεμπερεκίδης, φυσικός, και Λεωνίδας Κατσικαρίδης, φιλόλογος.