e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Μια δράση που ενθουσίασε τους μαθητές τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης ήταν η επίσκεψη, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015, στον χώρο τού Κρουστόφωνου. Πρόκειται μουσικό εργαστήρι και ταυτόχρονα καλλιτεχνικό σχήμα με πλούσια πολιτιστική δράση.
Εκεί τα παιδιά παρακολούθησαν παρουσίαση των κρουστών κυρίως οργάνων τής ελληνικής παραδοσιακής μουσικής -αλλά και άλλων μουσικών παραδόσεων- και συμμετείχαν βιωματικά στην εκτέλεση χαρακτηριστικών ρυθμικών σχημάτων-μέτρων τής δημοτικής μουσικής. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Βιωματικής Δράσης τής Β΄ τάξης, στο επιστημονικό πεδίο Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης με τίτλο θέματος «Μουσική πατριδογνωσία - Γνωριμία με τους τομείς τής ελληνικής παραδοσιακής μουσικής» και με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Αναστασία Γκίνη, μουσικολόγο. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, τις τεχνικές δυνατότητες και τη χροιά των διαφόρων παραδοσιακών μουσικών οργάνων (χορδόφωνων, αερόφωνων και κυρίως ιδιόφωνων και μεμβρανόφωνων).
Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Α. Γκίνη, κ. Α. Αλεξίου και κ. Ε. Μπίκου.

Αλλά ας ακούσουμε τι λένε μετά την επίσκεψή τους τα ίδια τα παιδιά:
"Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου επισκεφτήκαμε το «Κρουστόφωνο». Είχε πολλά είδη κρουστών, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο. Στο τέλος της παρουσίασης παίξαμε όλοι μουσική με κάποιο από τα μουσικά όργανα. Μου άρεσε πολύ!"
Κατερίνα Μπαμπατζάνη

"Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η ποικιλία των κρουστών που υπήρχαν και ο ήχος που έβγαζαν…!"
Χαρά Ζαγανίδου

"Είδαμε κάποια καινούργια μουσικά όργανα. Μάθαμε τα ονόματά τους και παίξαμε με κάποια από αυτά."
Χρήστος Κουτσοκώστας - Ιωάννης Μαρίνος Κουτούλας

"Ήταν μια υπέροχη εμπειρία! Η κοπέλα που μας καθοδήγησε στην εκτέλεση είχε πολλά προσόντα!"
Δανάη Βαρτζοπούλου

"Η επίσκεψη στο «Κρουστόφωνο» ήταν η πιο ωραία εμπειρία τής ζωής μου! Εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ με τα μουσικά όργανα που μας έδωσαν. Ευχαριστώ πολύ την καθηγήτριά μας κ. Γκίνη που μας πήγε εκεί. Ήταν εκπληκτικό!"
Δέσποινα Αποστολίδου

"Με την επίσκεψή μας στο «Κρουστόφωνο» μάθαμε πολλά πράγματα για την ιστορία των κρουστών. Επίσης, μου άρεσε πολύ η στιγμή που μας έδωσαν τα μουσικά όργανα και παίξαμε κάποιους γνωστούς ρυθμούς."
Νεφέλη Πάπουτσα

"Φανταστικά! Τέλεια! Αν εξαιρέσουμε πως μετά με πονούσαν τα δάκτυλά μου και είχαν κοκκινίσει, θα ήθελα να ξαναπάμε!"
Αιμιλία Θεοδωράκιογλου

"Στο «Κρουστόφωνο» μας έδωσαν πολλές πληροφορίες για κάποια κρουστά όργανα αλλά το πιο ωραίο πράγμα ήταν η ευκαιρία που μας δόθηκε να παίξουμε διάφορους ρυθμούς στο τουμπερλέκι και στο τζέμπε. Ήταν πολύ ωραία!"
Ηλιάνα Ζουζέλη