e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017, συμμετείχε στη διαδραστική έκθεση με τίτλο «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» τής WWF, η οποία φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης. Η έκθεση διοργανώθηκε από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).
Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δραστηριότητες στην τάξη, προβολές, συζητήσεις και βιωματικές προσεγγίσεις, προκειμένου τα παιδιά να αποκτήσουν κάποιες γνώσεις σχετικά με το περιβάλλον και την προστασία του, να εξοικειωθούν με το κατάλληλο λεξιλόγιο και να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Τόσο τα νήπια όσο και τα προνήπια καθοδηγήθηκαν ώστε να παρατηρούν τα γεύματά τους και να συνειδητοποιούν πόσο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον είναι αυτό που τρώνε, για να το σταθμίζουν στο εξής και να προτιμούν κολατσιό σπιτικό και υγιεινό, να μην σπαταλούν τροφή και να ελαχιστοποιούν τα απορρίμματα από τις συσκευασίες. Γνώρισαν την πυραμίδα τής διατροφής και το ισορροπημένο διατροφολόγιο και «συστήθηκαν» με το οικολογικό τους αποτύπωμα και τον τρόπο με τον οποίο οι διατροφικές τους επιλογές επηρεάζουν την υγεία τού πλανήτη.
Στην έκθεση «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» αντικείμενο ήταν το περιβάλλον και οι συνέπειες που έχουν οι διατροφικές μας επιλογές στον οργανισμό και στον πλανήτη. Τα εκθέματα ήταν οργανωμένα σε τέσσερεις βασικούς σταθμούς-περίπτερα («σούπερ μάρκετ», «λαϊκή», «ψαραγορά», «κουζίνα σπιτιού»), με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές σε θέματα υπεύθυνης κατανάλωσης τής τροφής, αναδεικνύοντας τη σημασία τής προστασίας τού περιβάλλοντος και τής υγείας μας. Τα παιδιά, ανά τμήμα και χωρισμένα σε ομάδες, περνούσαν διαδοχικά από τον κάθε σταθμό. Εκεί, με την υποστήριξη των εμψυχωτών τής έκθεσης, ενεπλάκησαν σε δραστηριότητες, ενασχολήθηκαν με το εκάστοτε παιδαγωγικό υλικό και με βιωματικό τρόπο εφάρμοσαν όσα είχαν αποκομίσει από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή τους στην έκθεση.