e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τού εκπαιδευτικού προγράμματος «Η πρώτη μας γνωριμία» και τής ενότητας «Η εθνική επέτειος τής 28ης Οκτωβρίου», την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 οι μικροί μαθητές τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Τα νήπια και τα προνήπια φτάνοντας στο Μουσείο θαύμασαν το ιστορικό κτήριο καθώς και τη συλλογή οχημάτων, αρμάτων και όπλων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτίθεται στον αύλειο χώρο του.
Μέσα στο Μουσείο περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν σε κάποιες από τις μόνιμες συλλογές του, που σχετίζονται κυρίως με την εθνική επέτειο τής 28ης Οκτωβρίου και τα γεγονότα τού πολέμου τού 1940-1941 αλλά και την απελευθέρωση τής Θεσσαλονίκης το 1912. Θαύμασαν πληθώρα από εκθέματα, κειμήλια, διοράματα, κείμενα και εικόνες. Γνώρισαν, μέσα από την ομώνυμη έκθεση με προσωπικά και επαγγελματικά αντικείμενα και αναμνηστικά, τη Σοφία Βέμπο, την τραγουδίστρια που τραγουδούσε για την Ελλάδα και όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με τα παιδιά να εντυπωσιάζονται από τις πλούσιες γκαλερί ταγμάτων αριστείας, στρατιωτικών μεταλλίων, όπλων και ξιφών.
Στη συνέχεια, έχοντας οδηγό αφενός το θέαμα και αφετέρου την επιμόρφωση, παρακολούθησαν, στην αίθουσα προβολών και με τα ειδικά γυαλιά, μια 3D στερεοσκοπική ταινία για την ιστορία τής αεροπλοΐας με τίτλο "Πέρα από τους ουρανούς". Ένα φιλμ για το όνειρο τής πτήσης, για την επίτευξη τού αδύνατου, για την υπερκίνηση των φυσικών ανθρώπινων εμποδίων με μοναδικό όπλο την επιμονή, την τόλμη και την πίστη στην προσπάθεια. Παρουσίαζε την ιστορία τής αεροπλοΐας από την αρχαιότητα έως σήμερα, από τον Ίκαρο και τον Leonardo Da Vinci, τα αερόστατα και τους αδελφούς Wright μέχρι τα υπερσύχρονα επιβατικά και πολεμικά αεροσκάφη, τα διαστημικά λεωφορεία και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τα παιδιά να διασκεδάζουν και να μαθαίνουν μέσα από τη λαϊκή παράδοση, απολαμβάνοντας παράσταση ελληνικού θεάτρου σκιών με τίτλο «Ο Καραγκιόζης στην Αλβανία». Η παράσταση προσέφερε μοναδικές στιγμές εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, με τον αγαπημένο Καραγκιόζη και την υπόλοιπη παρέα του να πρέπει να πάνε στα σύνορα με την Αλβανία να πολεμήσουν, καθώς η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα.