e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




«Τούτος ο τόπος πάντα, πάντα περνά τη φωτιά,
για να φτάσει τη λάμψη…»


Την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2015, στις 9 π.μ., στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης γιορτάστηκε η εθνική επέτειος τής 25ης Μαρτίου 1821 στο θέατρο των Σχολείων.


Μαθητές και μαθήτριες τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης απέδωσαν δραματοποιημένα αποσπάσματα από ποιητικά κείμενα που αναφέρονται σε γεγονότα, ιερούς τόπους και ήρωες τής ελληνικής επανάστασης. Τον εορτασμό πλαισίωσε 65μελής χορωδία από μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων, ενώ ομάδα μαθητών χόρεψε παραδοσιακούς χορούς από τη Ρούμελη, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Την εορτή επιμελήθηκαν οι φιλόλογοι κ. Κ. Διαμαντοπούλου, Ε. Κοκκινιά και Η. Ανδροβιτσανέας, ο θεατρολόγος κ. Κ. Θεοδώρου, η καθηγήτρια Μουσικής κ. Μ. Τασσοπούλου, η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Ζ. Κωτσοπούλου, η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Α. Τσαρτσαρά. Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε η φιλόλογος κ. Κ. Βασιλοπούλου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Π. Σκουρλέτης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο κ. Σ. Γκλαβάς, μέλος τού Δ.Σ. τἠς Φ.Ε. και πρώην πρόεδρος τού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο κ. Α. Σκιαδάς, πρώην Επόπτης των Σχολείων τής Φ.Ε. και ο κ. Α. Τσαντούλας, πρώην διευθυντής τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, οι συντονιστές των Σχολείων τής Φ.Ε. κ. Α. Κοντογιάννη, Α. Καλλιάς, οι διευθυντές των Αρσακείων Τοσιτσείων Γυμνασίων και Λυκείων Εκάλης κ. Ε. Γιαννικοπούλου, Μ. Φαφαλιού Ι. Βακαλόπουλος, οι υποδιευθυντές κ. Γ. Χρονόπουλος και Θ. Ανδριανός και ο Σύλλογος Διδασκόντων τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης.
Την ευθύνη της εορτής είχε το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης.
Τη γιορτή έκλεισε η διευθύντρια τού Σχολείου κ. Ε. Κυριαζοπούλου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Με αφορμή τον εορτασμό τής εθνικής επετείου τής 25ης Μαρτίου 1821, φυλλομετρώντας τις πιο ένδοξες σελίδες τἠς νεότερης ιστορίας μας, χωρίς εθνικιστικές ακρότητες, οι μαθητές και οι μαθήτριες τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης με την καθοδήγηση των καθηγητών τους μάς ταξίδεψαν σε χρόνους μακρινούς και ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια μας πράξεις θυσίας, τόπους ιερούς, ηρωικές μορφές, που ξεπλήρωσαν με φως το αποπνικτικό σκοτάδι, το αίμα, τη λεηλασία, την καταστροφή, που για 400 χρόνια η μανία των κατακτητών είχε με βάναυσο τρόπο επιβάλει στη ζωή τού υπόδουλου έθνους.
Σε εποχές όπως η δική μας, όπου καθημερινά βιώνουμε τις δραματικές ανακατατάξεις στον παγκόσμιο χάρτη και τη συνακόλουθη πληθυσμιακή ανασύνθεση των κοινωνιών, όπου η σήψη, η διαφθορά, η διαπλοκή έχουν εκτροχιάσει την πορεία μας ως έθνους, ως κοινωνίας, ας αντιμετωπίσουμε τον εορτασμό τού ’21 όχι σαν ένα νεκρό τύπο τού ημερολογίου μονότονα επαναλαμβανόμενο, μα ως το ετήσιο πανηγύρι τής μνήμης των Ελλήνων, τής πάλης για να κερδηθεί η ζωή, τής επανάστασης για να επικρατήσει η ελευθερία και με όπλο μας την εργατικότητα, την αισιοδοξία, την αυτοπεποίθηση, το συλλογικό πνεύμα, την αγάπη μας προς την πατρίδα να ξαναστήσουμε υπερήφανο και αγέρωχο το κύρος τής ελληνικότητας μας.
Ας μη λησμονούμε ότι το αληθινό '21 δε χρειάζεται αναλύσεις και ερμηνείες, μοιάζει κρασί δυνατό που αναβλύζει από τη θυσία αγίων και μαρτύρων. Μακάρι να ξαναμεθύσουμε με το αθάνατο άρωμά του! Το αγώνισμα τούτο είναι δύσκολο και ο δρόμος φαντάζει δύσβατος και ανηφορικός. Ας έχουμε βοη
θό και σκέπη μας τον Κανάρη, τον Μιαούλη, την αγιά-Μαντώ!».