e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τη φετινή σχολική χρονιά οι μαθητές-μέλη τής δημοσιογραφικής ομάδας τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, κατά τη διδακτική ώρα τής Ζώνης Πολιτισμού, με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο κ. Μ. Μηλιδώνη, θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν θέματα τής επικαιρότητας και στο πλαίσιο τού εκπαιδευτικού προγράμματος «Από τη μυθολογία στο διάστημα» ("Myth to space"), με προσανατολισμό ανθρωπιστικό (π.χ. ισότιμη κοινωνική θέση τής γυναίκας), οικολογικό (π.χ. απειλές από την κλιματική κρίση και αντιμετώπιση) και επιστημονικό (π.χ. τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα).

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα αναβαθμίστηκε, με την καθοδήγηση τού καθηγητή κ. Β. Λαμπρινουδάκη, μέλους τού Δ.Σ. τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και Κυκλάδων, σε σημαντικό Διεθνές Δίκτυο για την Αειφορία. Η αφορμή για την ενασχόληση των παιδιών με ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η αποστολή  "Artemis" τής NASA και η προσσελήνωση τής πρώτης γυναίκας και τού πρώτου έγχρωμου άνδρα, με απώτερο στόχο την προσεδάφιση στον Άρη, καθώς και η σύνδεση τής αποστολής με τη σοφία τής ελληνικής μυθολογίας. Έτσι, λοιπόν, μέσω ενός προγράμματος που γεφυρώνει το παρελθόν με το μέλλον, οι μαθητές μας θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με σύγχρονα ζητήματα, να προβληματιστούν και να καλλιεργήσουν δεξιότητες τού 21ου αιώνα.

Και για να κλείσουμε με κάτι δικό μας, στο πρόγραμμα "Artemis Mission" προβλέπεται, όπως αναφέραμε, η προσσελήνωση τής πρώτης γυναίκας. Ας επισημάνουμε εδώ ότι τα Αρσάκεια  - Τοσίτσεια Σχολεία υλοποιώντας τέτοιες δράσεις τιμούν και την παράδοσή τους, διότι η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, από την ίδρυσή της το 1836, υιοθέτησε την κοινωνική ισοτιμία, θέτοντας ως κύριο σκοπό της τη μόρφωση τής γυναίκας, ώστε αυτή να καταστεί ισότιμη με τον άνδρα σε μία πολιτισμένη κοινωνία.

image001