e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Με στόχο την καλλιέργεια των ήπιων δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών, πραγματοποιήθηκε και φέτος σεμινάριο για την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων στους μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης από την καθηγήτρια και Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού κ. Ιωάννα Κούρτη.

Στο εργαστήριο ήπιων δεξιοτήτων μέσα από δραστηριότητες διαδραστικού κυρίως χαρακτήρα, δουλέψαμε τις δεξιότητες εκείνες που χρειάζονται ενίσχυση και μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας. Οι ήπιες δεξιότητες, δηλαδή η αποτελεσματική επικοινωνία, ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε σε μια ομαδική εργασία, η δημιουργικότητα, η ανάληψη πρωτοβουλίας, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε μια σύγκρουση, η ηγεσία και πολλές ακόμη είναι στην πραγματικότητα εκείνες που θα μας δώσουν το πλεονέκτημα στη σταδιοδρομία που θα επιλέξουμε και στον ανταγωνιστικό εργασιακό κόσμο.

Τι είναι, όμως, τα soft skills (ήπιες δεξιότητες);

Είναι έμφυτες ή μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε και να τις εντάξουμε στο ρεπερτόριο μας; Πώς μπορώ να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου; Μπορώ να είμαι ηγέτης; Πώς θα γίνω καλή/-ός στην επικοινωνία; Πώς θα χειριστώ τις εξετάσεις με ψυχραιμία; Γιατί δεν μπορώ να οργανώσω τον χρόνο μου; Πώς θα καταφέρω να συνεργαστώ καλά με την ομάδα; Τι είναι η δημιουργική σκέψη; Η κριτική σκέψη; Πώς θα μάθω να αντιμετωπίζω τα προβλήματα που προκύπτουν; Τι σημαίνει ανθεκτικότητα;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα σχετίζονται με τιςλεγόμενες ήπιες δεξιότητες, που είναι αυτές που μας κάνουν να διαφέρουμε από τους άλλους, εξαρτώνται ως ένα επίπεδο από την προσωπικότητα μας αλλά και με την προσωπική προσπάθεια και τη διαχείριση καταστάσεων στη ζωή και την εργασία μας.

image001