e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τής συμμετοχής τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο τής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στο Πρότυπο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης, από τις 12 έως τις 14 Απριλίου 2024, οι μαθητές τής Β΄ τάξης Λαλιώτη Μαργαρίτα (Β΄2), Λιβάνιος Παναγιώτης (Β΄2), Πετρόπουλος Αθανάσιος (Β΄3), Σταυρίδη Ευσταθία (Β΄4), Τοπτσή Βασιλική-Μαρία (Β΄4) και Χριστοπούλου Λυδία (Β΄4) παρουσίασαν την εργασία που εκπονήσαν σχετικά με τη διαλεκτική δύο φαινομενικά διαφορετικών επιστημονικών πεδίων, αυτών τής Θεολογίας και τής Χημείας.

Η εργασία των μαθητών με τίτλο «Σχέσεις Θεολογίας και Χημείας», η οποία εκπονήθηκε υπό τη καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ. Πάολας Μπούζη, χημικού, και κ. Γεωργίου Παντόγλου, θεολόγου, είχε ως στόχο την ανάδειξη τής αξίας τής διεπιστημονικής συνεργασίας και σύμπραξης με σκοπό πραγμάτωση πανανθρώπινων αξιών και την αναζήτηση τής αλήθειας.

Η παρουσίαση των μαθητών στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς κατάφεραν να επιχειρηματολογήσουν μέσα από τη σπουδαία έρευνά τους, την κοινωνιολογική και ανθρωπολογική σημασία ενός σύγχρονου θεολογικού και επιστημονικού λόγου, που δεν προτάσσει αντεγκλήσεις αλλά συγκλίσεις. Κεντρικά σημεία τής εργασίας των μαθητών ήταν: η παρουσίαση τού τρόπου παρασκευής λιβανιού από το αρχικό στάδιο στο εργαστήριο Χημείας τού Σχολείου μας, η αμφότερη χρήση του σε θρησκευτικές αλλά και ιατρικές πρακτικές, η ανίχνευση των ιστορικών αποτυπωμάτων τής σύγκρουσης θετικών επιστημών και θρησκείας, η διαφοροποιημένη αντίληψη αλλά και η συνεργασία τού Ορθόδοξου Κόσμου στη σχέση του με τις Θετικές Επιστήμες, η έννοια τής διεπιστημονικότητας αλλά και η εφαρμογή της στο πεδίο τής Βιοηθικής.

Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως κάθε επιστημονικό πεδίο διερευνά και κατέχει μέρος τής αλήθειας, η οποία μόνο μέσα από τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων δύναται να προσεγγιστεί και να συμμβάλει στην ανθρώπινη εξέλιξη και ευημερία.

Το ερευνητικό αυτό ταξίδι για τη τρέχουσα σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε με μια σπουδαία εμφάνιση και παρουσία των μαθητών, οι οποίοι έδειξαν το πολύ υψηλό επίπεδο τής γνώσης που παρέχεται στα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία. Το πολύ θερμό χειροκρότημα που έλαβαν από το κοινό και τους συντελεστές τού συνεδρίου τούς άξιζε με το παραπάνω, δίνοντάς τους το κίνητρο και την ώθηση για παρόμοιες δράσεις και τη νέα σχολική χρονιά.

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας!

001