e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης κ. Ευφροσύνη Γεώργα παρακολούθησε με επιτυχία το επιμορφωτικό πρόγραμμα που διοργάνωσε η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση τής Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ), με τίτλο «Εκπαιδεύοντας Ενήλικες στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα: Δυνατότητες και Προοπτικές», και το οποίο υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 13 έως 26 Μαΐου 2024, συνολικής διάρκειας 15 ωρών.

Σκοπός τού προγράμματος ήταν η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων στις σύγχρονες αρχές, θεωρίες, μεθόδους και τεχνικές διδασκαλίας σε ενήλικες, ενισχύοντας το προφίλ τους ως εκπαιδευτών ενηλίκων και δίνοντας έμφαση σε θέματα διαχείρισης ενηλίκων εκπαιδευόμενων, αξιολόγησης και δυναμικής ομάδας, μέσα από την αξιοποίηση βιωματικών δραστηριοτήτων.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι συμμετέχοντες/-ουσες εφοδιάστηκαν με γνώσεις και δεξιότητες άμεσα εφαρμόσιμες στον εργασιακό τους χώρο, έτσι ώστε να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους, να αλληλεπιδρούν δημιουργικά και να συνεισφέρουν στην αποτελεσματική μάθηση. Απώτερος στόχος ήταν να εμπνευστούν ώστε να προτιμούν την εφαρμογή και χρήση σύγχρονων τεχνικών εκπαίδευσης ενηλίκων έναντι των παραδοσιακών μορφών διδασκαλίας, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην αποτελεσματική μάθηση.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως οι συμμετέχοντες/-ουσες θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις αποκτηθείσες γνώσεις ως προς τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων σε οποιασδήποτε μορφή εκπαίδευσης/επιμόρφωσης ενηλίκων, όπως, για παράδειγμα, στην ενδοσχολική επιμόρφωση.

Οι ενότητες τού επιμορφωτικού προγράμματος ήταν οι εξής :

1η Ενότητα: Βασικές έννοιες Εκπαίδευσης Ενηλίκων και χαρακτηριστικά ενηλίκων εκπαιδευομένων - Βασικές θεωρίες Εκπαίδευσης Ενήλικων

2η Ενότητα: Ο ρόλος τού εκπαιδευτή ενηλίκων -  Δυναμική και διεργασία ομάδας: Η εκπαίδευση σε ομάδες - 
Τελική εξέταση

image001