e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης κ. Ευφροσύνη Γεώργα παρακολούθησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία, μετά από διαδικασία αξιολόγησης, το ετήσιο πρόγραμμα επιμόρφωσης, διάρκειας 450 ωρών (22,5 μονάδες ECVET), με τίτλο «Προπονητική Ζωής (Coaching και Οικοθεραπεία)», που υλοποιήθηκε, από τις 15 Μαΐου 2023 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2024, από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. τού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και έλαβε το σχετικό πιστοποιητικό επιμόρφωσης.

Η Προπονητική Ζωής αποτελεί μορφή προσωπικής ή επαγγελματικής ανάπτυξης κατά την οποία ένα άτομο, ο coach, παρέχει υποστήριξη, εμψύχωση και τεχνογνωσία προς άλλα άτομα, με σκοπό την επίτευξη ενός συγκεκριμένου προσωπικού ή επαγγελματικού στόχου ή μιας προσδοκίας.

Βασικός σκοπός τού προγράμματος ήταν να παράσχει στους εκπαιδευόμενους/-ες εξειδικευμένες και καινοτόμες γνώσεις που υποστηρίζονται από τη σύγχρονη ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και που έχουν εφαρμογές στην προσωπική, συνεργατική, επαγγελματική, οικονομική, οικογενειακή, ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη, την ισορροπία και την ευεξία του ατόμου.

Επιπλέον, στόχος τού προγράμματος ήταν να παράσχει στους εκπαιδευόμενους/-ες τη δυνατότητα, μέσα από σύγχρονα μοντέλα διδασκαλίας και επικοινωνιακής ανατροφοδότησης, να κατανοήσουν, να εμβαθύνουν και να αναπτύξουν τις βασικές δεξιότητες, τη μεθοδολογία και τις εφαρμογές τού coaching, βάσει των διεθνών οργανισμών και προτύπων, συνδυάζοντας ισορροπημένα την επιστημονική γνώση με την πρακτική προσέγγιση.

Οι θεματικές ενότητες ήταν διαρθρωμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν τις απαραίτητες δεξιότητες, τα τεχνικά εργαλεία και τα μοντέλα για τη διαμόρφωση επαγγελματιών προπονητών (Coaches). Επιπρόσθετα, αναλύθηκαν και εμπεδώθηκαν πρακτικά για τον σύγχρονο επαγγελματία Δημόσιας Υγείας όλες οι πτυχές τής πρωτοποριακής οικοθεραπείας, οι θεραπευτικές πτυχές τού περιβάλλοντος και οι εφαρμογές τής Οικοψυχολογίας για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, καθώς και για την παροχή συμβουλών και θεραπείας σε ατομικό και, κυρίως, κοινοτικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης υλοποιήθηκε με βάση τις εξής θεματικές ενότητες :

Διδακτική Ενότητα 1: Θεωρητικό πλαίσιο τού Coaching
Διδακτική Ενότητα 2: Χαρακτηριστικά τής προσωπικότητας τού προπονητή ζωής - Εργαλεία και μέθοδοι τού Coaching
Διδακτική Ενότητα 3: Μοντέλα Coaching
Διδακτική Ενότητα 4: Coaching και Θετική Ψυχολογία
Διδακτική Ενότητα 5: Τεχνικές συνεδρίας συμβουλευτικής στο Coaching
Διδακτική Ενότητα 6: Εισαγωγή στις έννοιες [οικοσυστήματος, υγείας - νοσολογικών οντοτήτων, περιβάλλοντος, θεραπεία ατόμου - περιβάλλοντος)  θεωρητική και εμπειρική χρήση τους
Διδακτική Ενότητα 7: Δουλεύοντας με συστήματα και κλίμακες - Επίπεδα οικοθεραπείας - Συναισθηματική γεωγραφία και ανθρωπογεωγραφία.
Διδακτική Ενότητα 8: Προαγωγή υγείας, ανανέωση από τη Φύση - Βιωματικές και υπαρξιακές διαστάσεις στην αποκατάσταση τού περιβάλλοντος και τού ανθρώπου στην οικοθεραπεια - To περιβάλλον ως εκπαιδευτικό μοντέλο
Διδακτική Ενότητα 9: Συνταγογράφηση τής φύσης, τεχνικές, προκλήσεις και ηθικά διλήμματα - Ψηφιακό περιβάλλον και εικονικό περιβάλλον: διπλοί πράκτορες - Μέλλον και Οικονομικά των οικοθεραπειών

image001