Οι μαθητές/-τριες τού Γαλλικού Τμήματος τής Δ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 14 Ιουνίου 2024, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους κ. Έφης Γεώργα, συμμετείχαν στην υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού έργου στο πλαίσιο τής ευρωπαϊκής δράσης eTwinning (διαδικτυακή αδελφοποίηση και ανταλλαγή) σε συνεργασία με μαθητές/-τριες των δημοτικών σχολείων «École du bourg» τής πόλης Saint-Didier Au Mont d’Or τής Γαλλίας και τα «Εκπαιδευτήρια Μπουγά» τής Καλαμάτας.
Ο τίτλος τού έργου ήταν «Nos Jeux Olympiques: Bienvenue à la Course au Vert !» («Οι δικοί μας Ολυμπιακοί Αγώνες: Καλώς ήρθατε στον Αγώνα Δρόμου για το Πράσινο!»). Το έργο στόχευε να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές/-τριές ηλικίας 8-9 ετών, από την Ελλάδα και τη Γαλλία, να μοιραστούν ένα κομμάτι από την καθημερινότητά τους, τα γούστα τους και τα έθιμά τους με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο. Είχαν, επίσης, τη δυνατότητα να ανοίξουν τους πολιτιστικούς τους ορίζοντες, να συνειδητοποιήσουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και τα θέματα τής πολιτιστικής κληρονομιάς, και να εξελίξουν τις γνώσεις τους στην εκμάθηση τής Γαλλικής γλώσσας μέσα από ευχάριστες παιδαγωγικές δραστηριότητες.
Στο τέλος αυτού του ταξιδιού δημιουργήθηκε ένα ψηφιακό βιβλίο με τις δράσεις και τις εντυπώσεις των συμμετεχόντων, το οποίο αναρτήθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα Twinspace. Επιπλέον, τα παιδιά από τις συμμετέχουσες χώρες πήραν μέρος σε δραστηριότητες οι οποίες προήγαγαν τα ιδεώδη και τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως και τη διαμόρφωση τής ταυτότητας τού «οικοπολίτη».
Οι επί μέρους στόχοι τού έργου ήταν:
Η επικοινωνία, η ανταλλαγή και το μοίρασμα με άλλους Ευρωπαίους εταίρους.
Η δυνατότητα να αποκτήσουν οι μαθητές/-τριες γνώσεις και δεξιότητες για να μπορέσουν να υιοθετήσουν υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά απέναντι στον κόσμο που τους περιβάλλει.
Η ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών σχετικά με την προστασία και τη διατήρηση τής τοπικής και παγκόσμιας περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η κινητοποίηση τής περιέργειας και των κινήτρων των μαθητών/-τριών για ένα έργο μεταξύ διαφορετικών χωρών και πολιτισμών.
Η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω συνεργατικών ψηφιακών εργαλείων για μάθηση.
Μπορείτε να δείτε τις δημιουργίες των μαθητών και των μαθητριών μας εδώ και εδώ.