e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Με στόχο οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στα ιστορικά γεγονότα τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα μέσα από το παιδικό, εξωσχολικό βιβλίο και με απώτερο σκοπό να καλλιεργήσουν την ιστορική τους συνείδηση, στο πλαίσιο των ωρών τής Ευέλικτης Ζώνης, τής Φιλαναγνωσίας, τής Θεατρικής Αγωγής και τής Δημιουργικής Σκέψης, πραγματοποίησαν διάφορες δράσεις.
Αρχικά συγκέντρωσαν πληροφορίες, φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα και άκουσαν τραγούδια τού ’40 με τη Σοφία Βέμπο και όλα αυτά τα αντιστοίχισαν με κείμενα από τα βιβλία που επεξεργάστηκαν το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου: «Ο μεγάλος περίπατος τού Πέτρου» τής Άλκης Ζέη, «Με το χαμόγελο στα χείλη» τής Αγγελικής Βαρελλά, «Όταν ο ήλιος» τής Ζωρζ Σαρρή, «Το ημερολόγιο τής Μαργαρίτας» τής Μαργαρίτας Μανωλάκου, «To σύνθημα» τής Σούλας Ροδοπούλου.
Επίσης είδαν ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στον πόλεμο και πίνακες ζωγράφων τού 1940 και δημιούργησαν το Χρονολόγιο των γεγονότων τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια σκιαγράφησαν τον ήρωα κάθε βιβλίου και έγιναν οι ίδιο δημιουργοί γράφοντας γράμματα σε στρατιώτες στο μέτωπο, δημιουργώντας αφίσες εμπνευσμένοι από τον ημερήσιο Τύπο και τις γελοιογραφίες και τις αφίσες τού Πολέμου.
Ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητα, στο μάθημα τής Θεατρικής Αγωγής δραματοποίησαν σκηνές από τη ζωή των παιδιών στον Πόλεμο και ετοίμασαν με αυτό τον τρόπο τη γιορτή τής 28ης Οκτωβρίου.