e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Είκοσι ένας μαθητές και μαθήτριες από τη Γ΄ τάξη τής Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών «Λέσχη MUN» τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού συμμετείχαν στο 9ο ATSMUN των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων, που διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, από τα Αρσάκεια Πατρών, στις 2-5 Νοεμβρίου 2023, με συμμετοχή 650 μαθητών και μαθητριών από διάφορα σχολεία.

Οι συμμετοχές από το Σχολείο μας ήταν αναλυτικά οι εξής:

Στην Επιτροπή Αφοπλισμού και Διεθνούς Ασφάλειας (GA1), με θέματα «Υβριδικός πόλεμος: το μέλλον τού πολέμου» και «Ανάπτυξη πολυμερούς συμφωνίας κατά τής χρήσης εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές», έλαβαν μέρος οι μαθητές Γιώργος Χατζημιχάλαρος, ως εκπρόσωπος τής Ινδίας, και η Μιρέλλα Κοντιζά, ως εκπρόσωπος τής Ταϊλάνδης.

Στην Επιτροπή Κοινωνικών, ανθρωπιστικών και πολιτιστικών θεμάτων (GA3), με θέματα «Ηθική των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και οι επιπτώσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα» και «Πρόληψη των βεβιασμένων εξαφανίσεων σε ζώνες που πλήττονται από συγκρούσεις», την Ινδία και Ταϊλάνδη εκπροσώπησαν οι Γεράσιμος Τουλάτος και Χρύσα Μαρούλη, αντίστοιχα.

Στην Επιτροπή Ειδικών πολιτικών θεμάτων και αποαποικιοποίησης (GA4), με θέματα «Αντιμετώπιση τού ζητήματος τής πράσινης αποικιοκρατίας» και «Συζήτηση για τις επιπτώσεις τής διεθνούς παρέμβασης σε περιπτώσεις παραβίασης τής κρατικής κυριαρχίας», συμμετείχαν οι Ευγενία Καράντζαλου (Ινδία) και Ελβίρα Χρυσικοπούλου (Ταϊλάνδη).

Στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (GA6) οι μαθητές Ηλίας Μαζεμένος (Ινδία) και Νάγια Γλυμιδάκη (Ταϊλάνδη) δημιούργησαν ψηφίσματα για την «Εφαρμογή τής παγκόσμιας δικαιοδοσίας για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία» και τις «Προκλήσεις τής ιδιοκτησίας και τής επιστροφής πολιτιστικών αντικειμένων».

Στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC), με θέματα «Μετασχηματισμός των οικονομικών και τής διακυβέρνησης τού νερού στο πλαίσιο τής Αφρικανικής κρίσης» και «Αντιμετώπιση των προκλήσεων τής μετάβασης σε μια πράσινη και κυκλική οικονομία στις αναπτυσσόμενες χώρες», συμμετείχαν οι Νικόλας Μεταξάκης και Φίλιππος Λαμπράκης, ως πρεσβευτές τής Ινδίας και τής Ταϊλάνδης, αντίστοιχα.

Στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) οι Ιωάννα Κασιμάτη (Ινδία) και Εριέττα Κορωναίου (Ταϊλάνδη) συμμετείχαν στη συνεδρίαση για την «Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία τής δημιουργίας ενός υγιούς περιβάλλοντος και τής πρόληψης μελλοντικών επιδημιών ασθενειών» και για την «Αναστροφή τής αποψίλωσης και υποβάθμισης των δασών».

Στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), με εκπρόσωπο τής Ινδίας τον Μάριο Δεσυνιώτη, τα θέματα τής ημερήσιας διάταξης ήταν «Future proofing: ενίσχυση των συστημάτων μείωσης τού κινδύνου καταστροφών και τής ανθεκτικότητας σε κράτη που πλήττονται από κρίσεις» και «Γεφύρωση τού ψηφιακού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων για τη διασφάλιση τής προστασίας των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ΟΗΕ».

Τα θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή τής UNICEF (πρώην YDF), με εκπρόσωπο τής Ινδίας την Άννα Κουσαθανά και τής Ταϊλάνδης τον Άρη Ντουντούμη, ήταν: «Διασφάλιση τής εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσεων» και «Τερματισμός τής παιδικής φτώχειας».

Την COP28 (Διάσκεψη των μερών τής σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή UNFCCC) απασχόλησε η «Διατήρηση τής υπερθέρμανσης τού πλανήτη στο όριο τού 1,5 βαθμού Κελσίου» και η «Σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων». Πρέσβειρες από το Σχολείο μας ήταν οι Ειρήνη Παπαευαγγέλου (Ινδία) και η Ηλιάνα Δημητρίου (Ταϊλάνδη).

Τέλος, στο Συμβούλιο των Υπερ-ηρώων τής Marvel, με θέματα «Vibranium: Μέτρα για την πρόληψη τής εμπορίας του» και «Το ζήτημα τής παροχής ασύλου στους πρόσφυγες Skrull», έλαβαν μέρος οι Μάνος Κολοκοτρώνης, ως Captain America, o Θάνος Ντόντος, ως Doctor Strange, ο Κωνσταντίνος Δελλής, ως Nick Fury, και ο Γιάννης Ρεμούνδος, ως Thanos, ο οποίος και διακρίθηκε ως ο καλύτερος ομιλητής.

Εύφημη μνεία ως ομιλητές έλαβαν, επίσης, η Ελβίρα Χρυσικοπούλου και ο Γιώργος Χατζημιχάλαρος στις επιτροπές τους.

Την ομάδα τού Ομίλου MUN, ο οποίος ξεχώρισε για την άψογη προετοιμασία, την ενεργό συμμετοχή αλλά και την κατάρτιση στους κοινοβουλευτικούς κανόνες, προετοίμασε η υπεύθυνη καθηγήτρια Αγγλικών κ. Μαίρη Μαρίν, η οποία ήταν και αρχηγός τής αποστολής στην Πάτρα, ενώ τα παιδιά συνόδευσε, επίσης, η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Ελένη Βλάχου-Τσοτσορού.