e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε στα Αρσάκεια Δημοτικά Ψυχικού ο επίσημος εορτασμός για την εθνική επέτειο τής 25ης Μαρτίου, στο Θέατρο των Σχολείων, με θέμα «Την αρετήν σας άμποτε να μιμηθώ εις τον κόσμον».
Τον πανηγυρικό τής ημέρας εκφώνησε η υποδιευθύντρια τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού κ. Έλενα Σταυροπούλου.
Το θεατρικό ήταν βασισμένο σε μαρτυρίες τού χιακού λαού κατά τη διάρκεια τού απελευθερωτικού αγώνα τού νησιού το 1822. Ανάμεσα σε αυτές, ξεχώριζε η ιστορία μιας χιώτικης οικογένειας που συνέδεε τον αγώνα τού νησιού με την ιστορία τού Αρσακείου στα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του. Το δρώμενο ανέδειξαν οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού, οι οποίοι απέδωσαν με μοναδικό τρόπο τους ρόλους τους, η σκηνοθετική ματιά τής θεατρολόγου, καθώς και τα ευρηματικά σκηνικά.
Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε μουσικά από τα τραγούδια που ερμήνευσε η χορωδία και η ορχήστρα τής Στ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού με εξαιρετική επιτυχία.
Ο εορτασμός έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού, που με τον ρυθμό και τις φιγούρες τους ξεσήκωσαν τους θεατές. Οι μαθητές χόρεψαν τους παρακάτω χορούς: "Ένα καράβι από τη Χιο" (Χίου), "Συλιβριανός συρτός" (παράλια Μ. Ασίας), "Καλλιτίνικος" (Ρωμυλίας-Θράκης), "Κουτάλια" (Καππαδοκίας), "Έχε γεια Παναγιά" (Μ. Ασίας).
Την επιμέλεια τού θεατρικού δρώμενου είχαν η διευθύντρια κ. Ε. Σαντοριναίου και οι δασκάλες Α. Γιαννάκη, Κ. Χανιώτη, Α. Κοντού, τη σκηνοθεσία και τη διδασκαλία ρόλων η κ. Α. Κοντού. Τη διδασκαλία και τη διεύθυνση τής χορωδίας και τής ορχήστρας είχε η μουσικός κ. Ε. Βοτανοπούλου. Τη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών ανέλαβαν οι καθηγήτριες Φυσικής Αγωγἠς κ. Β. Ανδρακάκου και Β. Βρεττάκου. Τα σκηνικά επιμελήθηκε ο καθηγητής Καλλιτεχνικών κ. Α. Στρατούδης. Την επεξεργασία και την προβολή εικόνων, βίντεο και ήχων είχαν οι κ. Α. Στέφου, Α. Παπαδοπούλου και Σ. Καραούζα. Την οργάνωση και τη γενική επιμέλεια τής γιορτής είχε η διευθύντρια τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού.