e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, όπου παρακολούθησαν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα με θέματα «Το παλιό σχολείο» και «Ζωντανεύοντας τα παλιά παιχνίδια».
Οι μαθητές κάθισαν στα παλιά ξύλινα θρανία και έκαναν ένα διαδραστικό ταξίδι στον χρόνο, ανακαλύπτοντας την ιστορία τού παλιού σχολείου.
Μέσα από αφηγήσεις, προβολές, αποσπάσματα από ταινίες και παιχνίδια, ενημερώθηκαν για την κτηριακή υποδομή των σχολείων τής μεταπολεμικής εποχής, τις δυσκολίες των παιδιών να μορφωθούν για διαφόρους λόγους, το αυταρχικό παιδαγωγικό σύστημα και την αυθεντία τού δασκάλου, καθώς και τη χρησιμότητα συγκεκριμένων εκθεμάτων τού μουσείου (ξυλόσομπας, εποπτικών μέσων, αναρτημένων γνωμικών κ.ά.).
Παρατήρησαν το παλιό κουδούνι, τη σχολική σάκα, τους ήρωες των παλιών αναγνωστικών, τις εικονογραφήσεις των παλιών βιβλίων, τη μαθητική ποδιά και το μαθητικό πηλίκιο, τον μαυροπίνακα, τις κιμωλίες και την πλάκα, όπου έγραφαν παλιά οι μαθητές.
Μάλιστα είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τη δική τους πλάκα και να γράψουν σε αυτή το όνομά τους με μια κιμωλία. Γνώρισαν, επίσης, τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά πριν από πολλά χρόνια, όπως τους βόλους, το κουτσό, το σκοινάκι και τη σβούρα.
Τέλος, πειραματίστηκαν με τη σβούρα, το αρχαιότερο ελληνικό παιχνίδι, που ακόμα και στις μέρες μας εξακολουθεί να συγκινεί μικρούς και μεγάλους.