Την Ημερίδα παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τριακόσιοι και πλέον σύνεδροι στο κατάμεστο Θέατρο των Σχολείων. Οι περισσότεροι ήταν εκπαιδευτικοί δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, σχολικοί σύμβουλοι και στελέχη τής εκπαίδευσης από την Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.
Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας τού Διοικητικού Συμβουλίου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητής Ιωάννης Παρασκευόπουλος, η Επόπτρια των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, ο καθηγητής τής Κλασικής Αρχαιολογίας και μέλος τού ΔΣ τής ΦΕ κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης (ο οποίος συμμετείχε ενεργά ως εισηγητής στο πρώτο μέρος τής εκδήλωσης), η Αντιπρύτανης τού ΑΠΘ κ. Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα, η καθηγήτρια τού Παιδαγωγικού Τμήματος τού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Αικατερίνη Δημητριάδου, η κ. Ευανθία Τσιτσιμπάκου-Βασάλου, καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, η κ. Φλώρα Μανακίδου, καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο ΔΠΘ, κ. Μαρία Νούσια, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ., κ. Marco Fantuzzi, Καθηγητής στο Unvisersità di Macerata και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia, καθώς και στελέχη και εκπρόσωποι τού CHS (κ. Zoie Lafis, διοικητική διευθύντρια τού CHS στην Ουάσινγκτον, κ. Άννα Σταυρακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου τής Σχολής Καλών Τεχνών τού ΑΠΘ και Αναπληρώτρια Διευθύντρια τού CHS Ελλάδος, κ. Χριστίνα Λάφη, Content editor and programs assistant, εκπρόσωπος τού CHS Ελλάδος, κ. Νίκη Τσιρώνη, βυζαντινολόγος, ερευνήτρια ΕΙΕ και εταίρος τού CHS στην Ουάσινγκτον).
Την Ημερίδα χαιρέτισε ο Πρόεδρος τής ΦΕ καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης κηρύσσοντας ταυτόχρονα την έναρξη τού Επετειακού Εορτασμού των 180 χρόνων (1836-2016) από την ίδρυση και λειτουργία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
Κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση |
Στο πρώτο μέρος τής Ημερίδας η ομάδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών με επικεφαλής τον καθηγητή GregoryNagy (Πανεπιστήμιο Harvard) μοιράστηκε με το κοινό τα αποτελέσματα τής δουλειάς που γίνεται σχετικά με τους αρχαίους Έλληνες ήρωες στο Harvard και σε άλλα πανεπιστήμια. Ο κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο ΔΠΘ και Διευθυντής τού Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος ανέπτυξε μαζί με τον κ. Leonard Muellner (CHS-Harvard) και τον κ. Keith Stone, συντονιστή τής συζήτησης, τα κύρια γνωρίσματα τού αρχαίου Έλληνα ήρωα, τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και πλατφορμών για την υποστήριξη τής έρευνας και τής διδασκαλίας, και κυρίως τη δράση τής ομάδας για την υλοποίηση τής συνεργατικής μάθησης με τις 80.000 περίπου συμμετοχές έως σήμερα στα διαδικτυακά προγράμματα τού HeroesX τού Πανεπιστημίου Harvard.
Κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση |
Εκ μέρους τής Φ.Ε. ο καθηγητής κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης μίλησε με θέμα «Οι ήρωες τής αρχαίας ελληνικής θρησκείας. Θρησκευτικό και ηθικό περιεχόμενο». Στο δεύτερο μέρος εκπαιδευτικοί των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης αλλά και μαθητές παρουσίασαν θέματα σχετικά με τους αρχαίους Έλληνες ήρωες και διδακτικές προτάσεις με εφαρμογή στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα (σε μεγάλο βαθμό με χρήση τού Ψηφιακού Σχολείου e-arsakeio).
Κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση |
Κορυφαία στιγμή τής εκδήλωσης ήταν η υπογραφή ανανέωσης τής συνεργασίας CHS και Αρσακείων Σχολείων από τον κ. Μπαμπινώτη και τον κ. Nagy, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους σε θέματα Πληροφοριακής Παιδείας και Ψηφιακού Εγγραμματισμού στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών σπουδών για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των Αρσακείων Σχολείων αλλά και ορίζοντες ειδικής συνεργασίας προς όφελος μαθητών και εκπαιδευτικών.
Κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση |
Υλικό από την Επιμορφωτική Ημερίδα καθώς και οι διδακτικές προτάσεις των εισηγητών έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο τής Φ.Ε. στην ενότητα Συνέδρια / Ημερίδες.
Κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση |
Τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί έκαναν ρεπορτάζ για την ημερίδα και πήραν συνεντεύξεις από τους Γ. Μπαμπινιώτη και G. Nagy, τους Θ. Νευροκοπλή και Δ. Κωνσταντινίδου και από την Αικ. Ιωακειμίδου. Μαθητές τού Γυμνασίου πήραν επίσης συνέντευξη από τον Gregory Nagy, η οποία θα δημοσιευθεί στο μαθητικό περιοδικό τού Γυμνασίου "Νεογράφημα".
Κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση |
Για την οργανωτική επιτυχία τής Ημερίδας συνεργάστηκαν η συντονίστρια των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης κ. Αικ. Ιωακειμίδου, η διευθύντρια τού Δημοτικού κ. Θεοδ. Κωνσταντινίδου και οι υποδιευθυντές τού Δημοτικού κ. Στέφανος Κουνδουράς και Συνόδης Αβδημιώτης, ενώ βοήθεια προσέφεραν ο διευθυντής τού Γυμνασίου κ. Αθ. Νευροκοπλής, η διευθύντρια τού Λυκείου κ. Άννα Σγουρού (οι οποίοι ήταν και ομιλητές στο β' μέρος τής ημερίδας) και το προσωπικό των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης. Την αφίσα τής Ημερίδας φιλοτέχνησε ο καθηγητής καλλιτεχνικών των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης κ. Θ. Σπανός. Τέλος, υποστήριξη στην προετοιμασία των εισηγητών εκπαιδευτικών παρείχαν η κ. Αθηνά Μακροπόδη, συντονίστρια Ελληνικών τής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Συνόδης Αβδημιώτης και το μέλος τής Ομάδας Υποστήριξης Ψηφιακού Αρσακείου και από φέτος εκπρόσωπος τής Φ.Ε. για θέματα συνεργασίας με το CHS-Harvard κ. Γιώργος Τράπαλης.