Από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 9ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών τού Κολεγίου Ανατόλια (9th ACMUN) στο οποίο συμμετείχαν μαθητές τού Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης.
Τα Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών αποτελούν μια εκπαιδευτική προσομοίωση στην αγγλική γλώσσα, η οποία επικεντρώνεται στη μελέτη των δικαιωμάτων και των καθηκόντων τού πολίτη, στην επικοινωνία και την πολυμερή διπλωματία. Η παιδαγωγική αξία των Μοντέλων των Ηνωμένων Εθνών έγκειται στο ότι επιτρέπει στους συνέδρους να βιώνουν την πολιτική και τη διπλωματική δραστηριότητα και όχι απλά να την παρατηρούν. Ο σκοπός είναι οι εκπρόσωποι-μαθητές να μάθουν να βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια τού άλλου, να ακούν και να σέβονται τον συνομιλητή τους, να αποκτούν συλλογική συνείδηση και ταυτότητα ως πολίτες τού σύγχρονου κόσμου, να ενημερώνονται και μέσα από διάλογο να επιχειρούν να βρουν λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα.
Κατά τη διάρκεια τού συνεδρίου, οι μαθητές τού Αρσακείου ανέλαβαν ρόλους ως ξένοι διπλωμάτες, πρόεδροι Επιτροπών, δικαστές στο Διεθνές Δικαστήριο τής Χάγης και ως δημοσιογράφοι. Διερεύνησαν την πολιτική των χωρών τους στα θέματα τής ημερήσιας διάταξης σε διάφορες επιτροπές όπως: Αφοπλισμού, Περιβάλλοντος, Πολιτικών Θεμάτων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο Συμβούλιο Υπουργών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από το Αρσάκειο Γυμνάσιο συμμετείχαν με ιδιαίτερη επιτυχία μαθητές τής Γ΄ τάξης Αργυράκης Παναγιώτης, Βαλαριστός Παναγιώτης, Γιαννιώτου Κατερίνα, Γκουτνά Ιωάννα, Δασκαλοπούλου Αγγελική. Δρούτσα Ελευθερία, Δρούτσα Ελισάβετ, Ευμορφιάδου Παναγιώτα, Ιωαννίδου Σταυρούλα Kανιούρα Στεφανία-Γεωργία, Κοσκινά Σταυρούλα, Νικολαΐδου Σοφία, Πυλαρινού Ελισάβετ, Σταυροπούλου Κατερίνα και Τοτοκώτση Άννα Μαρία, οι οποίοι ήταν από τους νεότερους σύνεδρους στη διοργάνωση. Εκπροσώπησαν τη Βενεζουέλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ολλανδία, τη Σλοβακία και το Σουδάν, έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τη μαχητικότητα, μετά την ενδελεχή έρευνα που πραγματοποίησαν, και απέσπασαν εξαιρετικά σχόλια.
Στον απόηχο τής συμμετοχής τους, οι ίδιοι οι μαθητές εκφράστηκαν με διάχυτο ενθουσιασμό για το εγχείρημα και την αυτοπεποίθηση στις ικανότητές τους. Η εκτενής έρευνα στο διαδίκτυο, η έκθεσή τους στην αγγλική γλώσσα, οι γνώσεις που αποκόμισαν και η ενασχόλησή τους με επίκαιρα θέματα, όπως: Η κατάσταση στο Swat Valley και στο Κασμίρ, οι αλλαγές στο ΔΝΤ και οι οικονομικές συνέπειες, η διακίνηση ναρκωτικών, ο υπερπληθυσμός των φυλακών, η καταπολέμηση της μαύρης αγοράς, η θνησιμότητα των γυναικών στις υποανάπτυχτες χώρες, βοήθησε ιδιαίτερα τους μαθητές.
Τις αντιπροσωπίες των χωρών καθοδήγησε και συντόνισε η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Παναγιώτα Οικονόμου.
Αντίστοιχα, οι μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Βασίλαγα Αμαλία-Ευαγγελία, Δημόκας Βασίλειος, Δημουλιάς Στέλιος, Καζάκος Ιωάννης, Μαυροκεφαλίδης Σπυρίδων, Μικροπούλου Αικατερίνη, Μολδοβάνη Ειρήνη, Mυλωνάς Εμμανουήλ, Οκαλίδου Αργιέττα, Παπαδοπούλου Μαρία, Παπαδοπούλου Χριστίνα, Σαλίφογλου Σάββας-Δημήτριος, Σμυρναίου Χρυσάνθη, Χατζηζήσης Βασίλειος, Χριστοδούλου Κωνσταντίνος και Ψαρουδάκης Σταμάτης (Α΄ τάξη), Δημητρακοπούλου Ειρήνη, Κατραντσιώτη Πολυξένη, Κωφοκώτσιου Ηρώ, Λουκοπούλου Αικατερίνη, Μπλούνας Νικόλαος και Σαρακενίδου Παναγιώτα (Β΄ τάξη) ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στον ρόλο τους ως διπλωματών εκπροσώπων των κρατών τού Kαναδά και τού Ηνωμένου Βασιλείου.
Eπίσης, εξαιρετικές εντυπώσεις άφησαν οι μαθήτριες Κωφοκώτσιου Ηρώ και Κατραντσιώτη Πολυνίκη με την άρτια παρουσία και συμμετοχή τους ως πρόεδροι τού Συμβουλίου των Υπουργών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και τής Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτατων και Αποαποικιοποιήσης αντίστοιχα. Η επιλογή τους, η οποία έγινε κατόπιν διαγωνισμού και συνέντευξης, δικαιώθηκε από τον άψογο και δημοκρατικό συντονισμό των επιτροπών στις οποίες προέδρευσαν.
Αντίστοιχα, οι μαθητές Λουκοπούλου Αικατερίνη, Μπλούνας Νικόλαος και Σαρακενίδου Παναγιώτα συμμετείχαν με επιτυχία ως δικαστές στο Διεθνές Δικαστήριο (International Court of Justice), το οποίο ασχολήθηκε με τη διαμάχη μεταξύ των κρατών τής Βολιβία και τής Χιλής.
Τέλος, οι μαθήτριες Βασίλαγα Αμαλία-Ευαγγελία και Δημητρακοπούλου Ειρήνη επελέγησαν ως ανταποκρίτριες Τύπου. Κάλυψαν δημοσιογραφικά τις εργασίες τού τριήμερου συνεδρίου αρθρογραφώντας στην καθημερινή εφημερίδα “The Inside Job” τού 9ου ACMUN.
Τους μαθητές τού Λυκείου καθοδήγησε και συντόνισε η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Άννα Οικονόμου.