Στις 14 Μαΐου 2015 μαθητές και μαθήτριες του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού παρουσίασαν στη Στοά του Βιβλίου το εκπαιδευτικό πολιτιστικό πρόγραμμα “Παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών”. Μεταξύ των άλλων εργασιών του προγράμματος σε ένα βίντεο έχει συγκεντρωθεί εποπτικό υλικό για τα σημαντικότερα έργα της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς που έφυγαν από τη χώρα παράνομα και αποτελούν σήμερα εκθέματα μουσείων του εξωτερικού.

Κατά τα έτη 2016-2017 το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων πραγματοποίησε σειρά δράσεων σχετικών με το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων στην Ήπειρο στο πλαίσιο του προγράμματος “Υιοθεσία Αρχαίων Θεάτρων από μαθητές” του Υπουργείου Παιδείας και του Σωματείου “Διάζωμα”.

Το θέατρο υπήρξε από την αρχαιότητα σπουδή της ζωής. Μέσα από την παράσταση παραδειγματικών μυθικών η φανταστικών γεγονότων διερευνάται η πραγματικότητα, η ουσία και το νόημα της ζωής, διαδικασία που λειτουργεί λυτρωτικά στα ερωτήματα του ανθρώπου. Στις αρχές του και σε όλη την αρχαιότητα το θέατρο ήταν στενά συνδεδεμένο με τη θρησκευτική λατρεία και τον λυτρωτικό της ρόλο για τον άνθρωπό. Διδακτική για τις αρχές του θεάτρου, αλλά και γενικά για την ουσία του, είναι η περίπτωση της λειτουργίας του θεάτρου στο Ασκληπιείο, το αρχαίο θεραπευτήριο της Επιδαύρου.  
Στις 9 Οκτωβρίου 2018 μαθητές και μαθήτριες του B΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης παρουσίασαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την ηλεκτρονική εφαρμογή Silk Road Stories (Ιστορήματα του Δρόμου του Μεταξιού), που δημιούργησαν με την καθηγήτριά τους κ. Ελένη Ιωάννου στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ/JA Greece). Στην εφαρμογή αυτή αναδεικνύεται η επίδραση που άσκησε ο Ελληνικός πολιτισμός στις χώρες του Δρόμου του Μεταξιού. Χαρακτηριστικό είναι το μέρος της εφαρμογής που αναφέρεται στα ελληνιστικά κράτη της Ανατολής.