Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021 όλα τα τμήματα των νηπίων τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού επισκέφθηκαν τον Λαχανόκηπο τού Νηπιαγωγείου και φύτευσαν με τεράστια χαρά πολλά λαχανικά.

Κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο τα νήπια, όπως και τα προνήπια, τού Νηπιαγωγείου συμμετέχουν σε Εργαστήριο Δεξιοτήτων για την υγεία και τη διατροφή, με τίτλο «Μέτρο, Ποικιλία, Κίνηση, Ευεξία».

Στο πλαίσιο τού εργαστηρίου έχουν  πραγματοποιήσει ποικίλες δράσεις με θέμα την υγιεινή διατροφή και έτσι έχουν γνωρίσει πολλά λαχανικά και πόσο σημαντικά είναι αυτά για την υγεία.

Έτσι, οι νηπιαγωγοί τους ανέμεναν την ιδιαίτερα ενθουσιώδη αντίδραση των παιδιών όταν ήρθε η στιγμή να φυτέυσουν τα δικά τους λαχανικά...
Μαρούλια, κρεμμύδια, λάχανα, παντζάρια, κουνουπίδια, μαϊντανοί, σέλινα και σπανάκια φυτεύτηκαν με πολλή αγάπη από τους "μικρούς κηπουρούς", με τη βοήθεια των κηπουρών των Σχολείων μας.

Τα παιδιά υποσχέθηκαν πως θα φροντίζουν τα λαχανικά τους μέχρι την Άνοιξη που θα έρθει η ώρα τής συγκομιδής.

Κάθε σχολικό έτος το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού συμμετέχει σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η συγκεκριμένη δράση, αλλά και άλλες που θα ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια τής εφετινής χρονιάς, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Σχολική Αυλή» τού Διεθνούς Δικτύου «Οικολογικά Σχολεία» τής Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας τής Φύσης, αλλά και στις δράσεις τού Νηπιαγωγείου σχετικά με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να έχουν επέλθει ουσιαστικές αλλαγές στον κόσμο μας μέχρι το 2030.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις των παιδιών αφορούν στον 11ο στόχο για τις «βιώσιμες πόλεις και κοινότητες», με στόχο την αντιμετώπιση των δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών των πόλεων.

Το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού το 2018 εντάχθηκε επίσημα στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων με την UNESCO (ASPnet Schools), καθώς και στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους τού QNF SDGs School Club (Sustainable Development Goals School Club).