Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στις 23 Μαΐου 2024 παρουσιάσθηκε, από τον αντιπρόεδρο τού Τμήματος και καθηγητή Οργανικής Χημείας τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνώ κ. Θωμά Μαυρομούστακο, στους μαθητές και τις μαθήτριες τού Ομίλου Χημείας η πλατφόρμα MolView παρουσία τής Διευθύντριας τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού και υπεύθυνης τού Ομίλου Χημείας. Τον κ. Μαυρομούστακο συνόδευσε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια κ. Αθανασία Πρίντεζη.

Η διάλεξη στόχευε να παρουσιάσει στους μαθητές και τις μαθήτριες τούς διάφορους τρόπους τριδιάστατης απεικόνισης απλών ανόργανων και οργανικών βιοδραστικών μορίων. Διασαφήθηκαν τα διάφορα χρώματα που απαρτίζουν τα μοριακά μοντέλα, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα μόρια τού νερού, αιθανόλης και καφεΐνης. Συγκρίθηκαν, ακόμη, οι ιδιότητες των τριών μορίων. Τα παιδιά κατανόησαν, έτσι, ότι οι δομικές ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των μορίων προσδιορίζουν τη χημική και βιολογική τους δράση.

Στη συνέχεια δόθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες από την κ. Πρίντεζη, προς συμπλήρωση, ένα ερωτηματολόγιο για τη διδασκαλία τής Χημείας στη Μέση Εκπαίδευση. Τα σχόλια των παιδιών για το μάθημα τής Χημείας στο Σχολείο μας ήταν ενθουσιώδη.

Να σημειωθεί ότι την επόμενη σχολική χρονιά θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Όμιλο Χημείας σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Μαυρομούστακο, με στόχο να αναπτυχθούν οι χρήσιμες δεξιότητες των παιδιών στο πεδίο τής μοριακής μοντελοποίησης και, κυρίως, στη τριδιάστατη απεικόνιση ανόργανων και οργανικών μορίων.