Εκτύπωση

Η φιλόλογος του Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, κ. Ευαγγελία Λουτριανάκη, στο Α΄ τετράμηνο σχολικού έτος 2024-2025, ανέπτυξε στο πλαίσιο των φιλολογικών μαθημάτων, πρωτότυπα διδακτικά σενάρια, συμμετείχε σε Διεθνή και Ευρωπαϊκά προγράμματα και υλοποίησε και άλλες ποικίλες δράσεις.

Ειδικότερα η κ. Λουτριανάκη είναι υπεύθυνη:
Α. Σε Διεθνή και Ευρωπαϊκά προγράμματα – e-Twinning Projects
1) τού σχεδίου δράσης: «Εκπαίδευση στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης». Το πρόγραμμα αναπτύσσεται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και στη Ζώνη Πολιτισμού και Επιστημών του σχολείου μας: «Λέσχη Ηγεσίας». Υλοποιούνται δραστηριότητες τού διεθνούς Global Schools Program, UN-SDSN. (Η κ. Λουτριανάκη είναι επιλεγμένη Advocate για την Ελλάδα και επελέγη μετά από αξιολόγηση 3.000 αιτήσεων και παρακολούθησε εντατική επιμόρφωση το καλοκαίρι του 2024). Το σχολείο μας αναμένεται στο τέλος τού έτους να υπογράψει το σχετικό pledge και να εισαχθεί στην παγκόσμια λίστα σχολείων-υποστηρικτών τής βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού συμμετείχε σε διαδικτυακό φεστιβάλ μετά από πρόσκληση διεθνούς αγγλόφωνου σχολείου.
2) σχεδιασμού και συντονισμού e-twinning “DemoCamp: Α Youth Platform for Sustainable Education”. Το σχολείο μας συνεργάζεται με άλλα 6 σχολεία από Ελλάδα, Βρυξέλλες, Πολωνία και Ρουμανία. Μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης συμμετέχουν σε δράσεις και διαδικτυακές συναντήσεις.
3) στο e-twinning: «Κυκλική οικονομία και επαναχρησιμοποίηση σχολικών βιβλίων». Έγινε ενημέρωση συναδέλφων και τμημάτων για το πρόγραμμα και κατάρτιση χρονοδιαγράμματος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Λέσχης Ηγεσίας κατασκεύασαν αντικειμένων από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά (τσάντες από t-shirts, κοσμήματα από σπασμένα βραχιόλια και κολιέ, φάκελοι με ευχές από παλιά σχολικά βιβλία κ.ά.) για τη χριστουγεννιάτικη εορταγορά του σχολείου μας.
4) στο e-twinning: «Φτιάχνουμε ένα τραγούδι για το Bullying». Γίνεται συνεργασία με 4 χώρες για την προετοιμασία τραγουδιού ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό, που θα παρουσιαστεί στις 6 Μαρτίου 2025.
B. Σε Δίκτυα και Διαγωνισμούς
1) στο δίκτυο: «Myth2Space» σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Μούδρου τής Λήμνου. Έχει γίνει σχεδιασμός δραστηριοτήτων για 32 μαθητές/-τριες της Β΄ τάξης. Έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τη Διευθύντρια τού Γυμνασίου Μούδρου και συντονισμοί συναντήσεων τμημάτων.
2) τής διοργάνωσης εορτασμών του Δήμου Αθηναίων για την απελευθέρωση της Αθήνας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και υπέυθυνη προετοιμασίας ομάδας 10 μαθητών/-τριών της Γ΄ τάξης για συμμετοχή στην Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Αθηναίων (12/12/2024).
3) προετοιμασίας ομάδας μαθητών/-τριών τής Γ΄τάξης για συμμετοχή στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημόσιας Ομιλίας στο πλαίσιο των εορτασμών τού Δήμου Αθηναίων για την απελευθέρωση της Αθήνας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και μέλος και της συντονιστικής ομάδας. Μία μαθήτριά μας θα λάβει μέρος στην τελική εκδήλωση (Τεχνόπολη, 8/2/2025).
4) τής ομάδας UNESCO στο πλαίσιο τού Δικτύου Σχολείων ASPnet και συμμετέχει με ομάδες μαθητών και μαθητριών σε διαδικτυακά campus, διαγωνισμούς και εορτασμούς παγκόσμιων ημερών (από το 2004).
5) για το Δίκτυο «Σημερινός Μαθητής-Αυριανός Ενεργός Πολίτης» της ΔΔΕ Β΄ Αθήνας και αποτελεί και μέλος τής συντονιστικής ομάδας (από το 2019).
6) για το πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» του Ιδρύματος Μ. Βαρδινογιάννη (από το 2018). Γίνεται προετοιμασία ομάδας μαθητών και μαθητριών για παρουσίαση στις 7 Απριλίου 2025 μετά από πρόσκληση.
Γ. Σε εκδηλώσεις Ρητορικής-Συνέδρια-Συμπόσια
1) τής διοργάνωσης για τους 6ους Αγώνες Δημιουργικού Λόγου (21ο Γυμνάσιο Αθηνών) και για την προετοιμασία ομάδας μαθητών.
2) προετοιμασίας ομάδας μαθητών και μαθητριών για το Συμπόσιο Γυμνασίων UNESCO στις 15 Μαρτίου 2025.
3) για την παρουσίαση των δράσεών μας στο πλαίσιο του Σχεδίου δράσης για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στις 13/2, μαζί με μαθητές/-τριες, στο τριήμερο συνέδριο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.
Δ. Διδακτικά σενάρια και εφαρμογές
σχεδιασμό διδακτικών σεναρίων με στόχους: α) την ενεργοποίηση των μαθητών και των μαθητριών και την ενίσχυση της συμμετοχής όλων, β) την καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής και κυρίως των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, της συνεργασίας και της επίλυσης προβλήματος, και γ) τον ψηφιακό γραμματισμό σε ένα δημιουργικό και παραγωγικό πλαίσιο. Έγινε επιλογή και υλοποίηση στο Α΄ τετράμηνο, δραστηριοτήτων θεατρικών (drama in education) και προφορικού λόγου / ρητορικές, όπως (ενδεικτικά):
• Διάδρομος συνείδησης (το δίλημμα του Αχιλλέα - Ιλιάδα)
• Ανακριτική καρέκλα (ο ηγέτης Αγαμέμνονας - Ιλιάδα)
• Ο δάσκαλος σε ρόλο (Οι μαθητές-σύμβουλοι του δάσκαλου-Αγαμέμνονα // Οι μαθητές-σύμβουλοι του δασκάλου-Δία – Ιλιάδα // Οι μαθητές-σύμβουλοι του δάσκαλου-Ιουστινιανού μετά από τη Στάση του Νίκα)
• Δημιουργική γραφή στον πίνακα («ζωντανεύουμε» την Γκερνίκα του Πικάσο / το κορίτσι με το όπλο (ενότητα «πόλεμος και ειρήνη» - Ν. Γλώσσα)
• Δημιουργική γραφή κάθε Παρασκευή στη Λογοτεχνία (8η ώρα) – ειδική προετοιμασία και για τον Α.ΛΟ.ΤΕ. με μουσική και αφήγηση
• Έκθεση αφίσας (στο Β΄δ) για την προώθηση περιοχών της Ελλάδας – μελέτη διαφορετικών τρόπων πειθούς (Νεοελληνική Γλώσσα, 1η Ενότητα)
• Παρουσίαση άρθρων της επικαιρότητας κάθε Δευτέρα στο μάθημα και δημιουργία της Γωνιάς της Ενημέρωσης, που ανανεώνεται κάθε μήνα (στο τμήμα Βδ)
• Διδασκαλία ολόκληρου λογοτεχνικού έργου: Αναγνωστικό ημερολόγιο με 25 δραστηριότητες προς επιλογή από το τμήμα (το αξιοποιώ με παραλλαγές από το 2002, εστάλη και στον Συντονισμό). Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία (Β΄ Γυμνασίου) / Με λένε Μαλάλα (Γ΄ Γυμνασίου)
• Αγώνας Αντιλογίας και άλλα παιχνίδια επιχειρηματολογίας (εικονομάχοι και εικονολάτρες / Να ζητηθεί ή όχι βοήθεια από τη Δύση, πριν από την Άλωση / – Ιστορία Β΄ Γυμνασίου / Ομαδικές Αντιλογίας σε κάθε ενότητα της Νεοελληνικής Γλώσσας)
• Ομαδικές Εργασίες στο μάθημα τής Ιστορίας και τής Ιλιάδας με οδηγία την αποφυγή χρήσης PowerPoint και την αναζήτηση δημιουργικών τρόπων παρουσίασης του υλικού: ψηφιακά μουσεία για τη βυζαντινή τέχνη, podcasts και συνεντεύξεις με βυζαντινούς αυτοκράτορες, book creator για ξεναγήσεις σε βυζαντινά αξιοθέατα της Αθήνας κ.ά.
• Στην Αγωγή Προφορικού Λόγου και στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων η κ. Λουτριανάκη εφαρμόζει το πρόγραμμα που έχει συγγράψει και είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (2021): Ρητορική και Επικοινωνία – πρόγραμμα «Τεισίας».

001