Αρχές Απρίλη τού 2025 πραγματοποιήθηκε φέτος η τριήμερη εκδρομή τής Α΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού. Στοχεύσαμε την άνοιξη, πετύχαμε χειμώνα, αλλά δεν πτοηθήκαμε! Άλλωστε «την άνοιξη, αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις», λέει ο Ελύτης! Τα πρωτάκια μας είδαν με ενδιαφέρον όλα σχεδόν τα αξιοθέατα τής Αργολίδας και των πέριξ αυτής νήσων.
Ξεκινώντας από μια πολύ κατατοπιστική ξενάγηση στο Ασκληπιείο, αισθάνθηκαν τις θεραπευτικές ιδιότητες του τόπου και γεύτηκαν τα νάματα τού πρώτου θεού-γιατρού τής Ελληνικής Αρχαιότητος. Η «εγκοίμησις», διαδικασία διά τής οποίας ο θεός συμβούλευε τον ασθενή περί τής ενδεδειγμένης γι’ αυτόν θεραπείας, και η «κάθαρσις» στο «ιερόν φρέαρ» τού Ασκληπιείου μάς εντυπωσίασαν ως θεραπευτικές μέθοδοι. Στη συνέχεια το πιο σημαντικό θέατρο τής αρχαίας Ελλάδος, στο νοτιοανατολικό άκρο τού ιερού τού Ασκληπιού, έργο τού Πολυκλείτου τού νεωτέρου, παραμένει μνημείο συμμετρίας και ομορφιάς από όταν το πρωτοείδε ο περιηγητής Παυσανίας το 2ο αι μ.Χ. μέχρι σήμερα.
Αλλά γιατί στο ιερό ένα θέατρο; Μα γιατί οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν καλά τη θεραπευτική αξία τού θεάτρου και ενίσχυαν την επίδρασή του στις ψυχές των ανθρώπων, αφού υιοθετούσαν την ισχυρά προβαλλόμενη στις μέρες μας άποψη πως όταν η ψυχή είναι υγιής, τότε θεραπεύεται και το σώμα. Οι μαθητές μας αντιμετώπισαν με δέος το ακουστικό θαύμα τού αρχαίου θεάτρου και φώναξαν και οι ίδιοι δυνατά για να διαπιστώσουν την περίφημη ακουστική του..
Συνεχίσαμε με επίσκεψη στο Ναύπλιο, στην καρδιά τής νεότερης ελληνικής ιστορίας και πρώτη πρωτεύουσα τής Ελλάδος, από το 1827, όταν αποβιβάστηκε εκεί ο πιο σημαντικός διπλωμάτης τής Ευρώπης, ο Έλληνας Ι. Καποδίστριας ως πρώτος κυβερνήτης τής Ελλάδος. Μετά τη δολοφονία τού Καποδίστρια υποδέχθηκε τον Όθωνα το 1832 και παρέμεινε πρωτεύουσα της Ελλάδος μέχρι το 1834, όταν ο πρώτος βασιλιάς τής Ελλάδος, επέλεξε τελικά την Αθήνα ως πρωτεύουσα τού ελληνικού κράτους.
Το Παλαμήδι, το Μπούρτζι, το βουλευτικό, τα μουσεία, τα χαμάμ, οι εκκλησίες, τα γοητευτικά σοκάκια μάς κεντρισαν το ενδιαφέρον μας καθ' όλη τη διάρκεια τής παραμονής μας εκεί και οι μαθητές μας το απόλαυσαν. Το πανέμορφο Ναύπλιο, που στάθηκε η μοιραία πόλη για τον Καποδίστρια, απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1822, μετά από πολιορκία στην οποία πρωτοστάτησαν αρχικά η Μπουμπουλίνα και αργότερα ο Νικηταράς. Το ραντεβού μας με τη Μπουμπουλίνα, όμως, επρόκειτο να γίνει την επόμενη μέρα.
Αργά το απόγευμα φθάσαμε στο Πόρτο-Χέλι, όπου και μας περίμενε ένα ωραίο ξενοδοχείο μπροστά στη θάλασσα, ένα ωραίο δείπνο και μια χαρούμενη έξοδος, στην οποία πρωτοστάτησαν οι πολύ καλοί, συν τοις άλλοις, και στον χορό καθηγητές Μ. Κάτσικας, Δ. Αντωνόπουλος, Στ. Ανδρεαδάκη και Στέλλα Κουλάδη, που κυριολεκτικά ξεσήκωσαν τους μαθητές τους!
Η εκδρομή συνεχίστηκε με την επίσκεψή μας στο ιστορικό νησί των Σπετσών, όπου επισκεφθήκαμε το μουσείο τής Μπουμπουλίνας, τής πιο δυναμικής γυναίκας τής επανάστασης, τής γυναίκας που 193 χρόνια μετά το θάνατό της έλαβε τιμητικά από το ελληνικό κράτος τον τίτλο τού υποναυάρχου, γιατί όπως πολλοί επιφανείς Έλληνες τού 19ου αι. ξόδεψε μια τεράστια περιουσίαγια να αγοράσει καράβια και όπλα για την επανάσταση. Με το περίφημο πλοίο της «Αγαμέμνων», μια μακέτα τού οποίου θαυμάσαμε στο μουσείο, διέσχιζε τις ελληνικές θάλασσες, χτυπώντας τα τουρκικά πλοία. Το σπίτι τής Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες, ένα θαυμάσιο αρχοντικό, ανακαινισμένο πρόσφατα με πρωτοβουλία ενός εκ των απογόνων της, τού Φίλιππου Δεμερτζή- Μπούμπουλη, περιλαμβάνει συλλογές από όπλα, πορσελάνες, έπιπλα, προσωπικά αντικείμενα, χάρτες, κεντήματα, το περίφημο φλωρεντιανό ταβάνι της σάλας και την προτομή της, επίσης, ηρωικής εγγονής της Λέλας Καραγιάνν, κεντρικής μορφής ενός άλλου έπους, τού 1940.
Οι μαθητές μας τα παρατήρησαν όλα, είχαν απορίες, εντυπωσιάστηκαν από τον «Αγαμέμνονα», απόρησαν με τα περίφημα διακοσμητικά και τα έπιπλα, ρώτησαν πώς οι σκλαβωμένοι Έλληνες είχαν τόσο ωραία σπίτια και έλαβαν απαντήσεις για την ελληνική αστική τάξη των αρχών τού 19ου αι.
Η τελευταία μας επίσκεψη έγινε υπό βροχήν στο γραφικό Πόρο, τελευταίο σταθμό τής εκδρομής μας, όπου μπορέσαμε να δούμε το μικρό αλλά ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο τού νησιού, στο οποίο, μεταξύ μυκηναϊκών, κλασικών και ρωμαϊκών ευρημάτων, μελετήσαμε εκμαγείο τής «στήλης τής Τροιζήνας», που αναφερόταν στα λόγια τού Θεμιστοκλή πριν από τη Ναυμαχία τής Σαλαμίνας. Παίρνοντας τον δρόμο τής επιστροφής ο καιρός άρχισε να φτιάχνει…
Την χαρούμενη ατμόσφαιρα ολοκλήρωσε η απρόσμενη συνάντησή μας, σε σταθμό τής Εθνικής Οδού, με τα δευτεράκια τού Λυκείου μας, που επέστρεφαν, επίσης, από μια επίσκεψη στη Μάνη! Έτσι, θυμηθήκαμε όλη σχεδόν την Ελληνική Επανάσταση!
Ευχαριστίες στη δυνατή ομάδα των καθηγητών, στην πολύ συνεργάσιμη ομάδα των μικρών μαθητών, που ήταν απολύτως συνεπείς στα ραντεβού τους και στην κ. Ιωάννα, από το πρακτορείο «Μάνεσης», που μας συνόδευσε με επαγγελματισμό και φρόντισε για την διεξαγωγή τής όλης διαδικασίας.
Και τού χρόνου!
https://arsakeio.gr/gr/psychico/psychico-high-school-b/ta-nea-mas/events-activities/55138-ekdromi-a-taksis-stin-argolida#sigProId7ad83d4656