Αρσάκεια Ιωαννίνων

Το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού συμμετείχε με ομάδα μαθητών από τη Β΄ τάξη στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών τού Μιλάνου (MilanMUN), το οποίο έλαβε χώρα στις 21-24 Μαρτίου 2024, στους χώρους τού Πανεπιστημίου Bocconi. Υπεύθυνο για την διοργάνωση τού συνεδρίου ήταν το σχολείο "Civico Polo Scolastico Alessandro Manzoni".

Οι μαθητές/-ριες Βλάχου Ελένη, Δαράκης Αργύρης, Δρυμούση Ναταλία, Καρτάνου Κυριακή, Καρτέρης Παύλος-Νικηφόρος, Κωστοπούλου Βασιλική, Μητραντζά Σοφία, Μπακόλα Αγάθη, Παπαδοπούλου Δόμνα-Ιωάννα, Παπαδημητρίου Μαρία-Νεφέλη, Ποντικάκου Μαρία-Ελπίδα, Ρουμελιώτη Άνθια, Τσόγκα Στυλιανή-Άννα και Χατζηφωτεινού Μαρία-Σοφία, συμμετείχαν ως μέλη σε διάφορες επιτροπές, μεταξύ αυτών η Επιτροπή Αφοπλισμού και Διεθνούς Ασφάλειας, Κοινωνικών και Οικονομικών Θεμάτων, Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Παγκόσμιας Επιτροπής Εργασίας, Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ.ά.

Τα θέματα που πραγματεύτηκαν, ανάμεσα σε άλλα, ήταν η χρήση πυρηνικών και άλλων όπλων και οι νέες τεχνικές πολέμου, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στον χώρο τής εκπαίδευσης, η προστασία των δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών στην εποχή τής Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και η αειφόρος ανάπτυξη τού παγκόσμιου τουρισμού. Το συνέδριο διεξήχθη στα Αγγλικά σε συνθήκες ευγενούς συναγωνισμού, με τη συμμετοχή 530 μαθητών από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για την προετοιμασία τους οι μαθητές/-τριες άντλησαν το υλικό τους από εκτενείς έρευνες στο διαδίκτυο, καθώς και από τον ελληνικό και ξένο τύπο. Η εμπειρία τους σε προηγούμενα συνέδρια τους έδωσε την ευκαιρία να μελετήσουν και να πραγματευθούν θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, αλλά και να αναπτύξουν ικανότητες που θα τους βοηθήσουν κατά τη διάρκεια τής ζωής τους, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, η λήψη αποφάσεων, η αντιμετώπιση κρίσεων, η βελτίωση τού γραπτού και προφορικού λόγου μπροστά σε κοινό, ο συμβιβασμός και η συνεργασία. Όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, οι μαθητές μας ανταποκρίθηκαν άριστα στις απαιτήσεις τού συνεδρίου και επέδειξαν κατάρτιση, ομαδικό πνεύμα, διάθεση για συνεργασία και δυναμικότητα.

Τους μαθητές προετοίμασαν και συνόδευσαν οι καθηγήτριές τους και υπεύθυνες τού προγράμματος κ. Μαρία Παππά και Μαρία-Φωτεινή Δαφνή.